Sari la conținut

Mihaela Bilic: putem ronțăi aceste alimente fără să ne îngrășăm!

putem ronțăi aceste alimente

Ronțăitul este una din activitățile fiecăruia dintre noi, cu precădere atunci când suntem stresați sau atunci când urmărim un film. Ronțăiala calmează, liniștește, elimina stresul… și îngrașă, pentru că în general toate produsele de ronțăit sunt crocante, deshidratate, bogate în zahăr, sare și grăsimi, deci hipercalorice și periculoase pentru silueta: biscuiți, stick-suri, chips-uri, napolitane, migdale, alune, semințe etc. Legumele sunt excepția, putem să ronțăim că iepurașii, din apă și din fibre nu se îngrașă nimeni.

„Nu ne îngrășăm din mâncare, ci din ronțăieli!

Până în anii ‘70 nu existau alimente ambalate și nicio posibilitate să găsești ceva de ronțăit la colț de stradă. Până acum 50 de ani nu mânca nimeni în mașină, pe stradă sau în canapea… majoritatea preparatelor nu puteau fi consumate decât stând la masă și folosind tacâmuri.

Se mâncau sandvișuri doar când mergeai la picnic sau plecai într-o călătorie și aveai un drum lung de făcut”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic.

De ce sunt americanii obezi? Răspunsul: snacking-ul

„Cercetătorii de la Harvard Institute of Economic Research au publicat un studiu cu titlul “De ce sunt americanii obezi?” Răspunsul a fost: obiceiul de a mânca între mese, adică snacking-ul! A fost analizat comparativ consumul zilnic de alimente între anii 1976 și 1996 și s-a observat o creștere a aportului de calorii înafara meselor de 240%.

Cu alte cuvinte este suficient să eliminăm din alimentația zilnică tot ce este ambalat și ușor de ronțăit și să ne concentrăm pe mâncarea clasică, consumată la cele 3 mese principale. Surpriza este că și slăbim, un pachet de chips-uri sau biscuiți au calorii cât o ciorbă și o tocăniță la un loc”, a mai scris ea.

Fructele, motivul grăsimii pe burtă! Mihaela Bilic: Ca la balamuc, faci ficat steatozic! Un pahar de suc de fructe = un pahar de bere

„Organismul e foarte interesant. E atât de performant construit, încât ceea ce numim noi nesănătos, că aici avem o problemă cu definiția. Deci noi avem prejudecăți, ne-a ajutat și medicina să zic așa, în anii 1970 au fost acuzate grăsimile de tot ceea ce e mai rău. Dar acolo a fost o conspirație în spate!

După 50 de ani, acum se vorbește de faptul că industria zahărului a plătit grav pentru studiile alea, ca să nu iasă zahărul vinovat. Pe bune! Aici nu mai e mister!

Când au acuzat grăsimile, abia atunci a început lumea să se îngrașe, pentru că toată lumea a fugit de grăsime, care are 9 kalorii pe gram și s-au dus spre făinoase și spre zahăr, care au 4 kalorii pe gram, dar care îngrașă mai mult decât kaloriile pe care le conțin.”, a declarat Mihaela Bilic, în podcast-ul lui Mihai Morar, „Fain și Simplu”.

De ce îngrașă mai mult zahărul decât grăsimea?

„Pentru că din zahăr și făinoase putem face grăsime în momentul în  care ele ajung în sistem, apare hormonul numit insulină. Și pe asta s-a bazat tot ceea ce au însemnat faimoasele cure de slăbire proteice. Ce și-au dat seama medicii? Că în momentul în care noi nu avem hormonul numit insulină în sânge, organismul nu poate face grăsime. Foarte interesant! Chiar dacă ăi dai grăsime pură, proteine, el are nevoie de acest hormon, singurul capabil să ia kalorii din sânge și să le transforme în depozite de grăsime. E un paradox aici! Și putem să-l păcălim pe metabolism!”, a completat ea.

Ce înseamnă dieta Low Carb

„Înseamnă să mănânci foarte puțini carbohidrați, zahăr dacă se poate deloc, dar și amidonul redus drastic. E foarte logic! Organismul nostru are un nivel glicemic… noi dacă mâncăm grăsime și proteine, ficatul știe să facă din ele glucoză, pentru că noi nu putem funcționa decât cu glocoză. Atâta vreme cât glicemia noastră rămâne cvasi-constantă, glicemia nu apare în circulație.

E suficient să ai muștar în care să  fie pus zahăr, organismul a perceput, glicemia s-a dus în tavan. În momentul în care glicemia a crescut, vine insulina și zice: Sunt aici, prieteni! Să facem grăsime!

Și nu face grăsime nu numai din kaloriile din făinoase, ci și din proteine, grăsime și din orice. Avem nevoie de micile trucuri, dar uite, eu când am făcut postarea că fructele îngrașă ca la balamuc și că din fructe multe faci ficat steatozic, mi-au sărit în cap toți: Doamne ferește! Nemernico!”, a completat ea.

Fructele îngrașă! Motivul incredibil

„Măi, oameni buni! Haideți înapoi la bio-chimie la lecția fructozei. Deci fructele consumate în exces, ca să nu mai zic de sucul de fructe… un pahar de suc = un pahar de bere, este cea mai rapidă cale de a te îngrășă și, culmea, de a face grăsime pe burtă. Aceste mituri trebuie distruse, pentru că văd oameni care se chinuie!

Nu mănâncă mâncare seara zicând că mai bine mănâncă 3 – 4 fructe. Alea nu țin de foame, alea stimulează apetitul. Fructoza aia din ficat îți deschide căile de sinteză de grăsime, adică avem nevoie să ne protejăm. Și așa ne îngrășăm ușor, dintr-o calorie consumată în plus, că vine din iaurt, măr verde sau cartofi prăjiți, tot îngrașă. Și atunci ne îngrășăm atât de ușor, încât dacă nu știm aceste secrete ne îngrășăm și nu știm de ce nu avem rezultate” a conchis nutriționistul. 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: