sâmbătă, aprilie 1, 2023

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist a postat pe pagina de Facebook rețeta prin care putem stimula organismul și sistemul imunitar să se repare singur. Redăm, mai jos, postarea integrală:

AUTOFAGIA sau cum ne „reparăm” singuri
Termenul de „autofagie” înseamnă a se mânca pe sine însuși și se referă la procesele prin care corpul nostru se debarasează de toxine, celule bolnave și alte deșeuri, reciclându-le.

Te-ar mai interesa: Avertismentul unui chirurg oncolog: aceste 4 simpt...

Sistemul imunitar al organismului are această capacitate uluitoare de a localiza celulele bolnave, uzate sau chiar moarte, fabrică membrane și le înghite, pentru ca mai apoi să le dezmembreze în bucăți și să recupereze din ele părțile ce mai pot fi folosite- fie ca sursă de energie, fie pentru construcția de noi celule. In natură nimic nu se pierde, totul se transformă, se înnoiește și se reciclează de la sine, fără să fie nevoie de o cură specială detox.
Stimulând procesele de autofagie din organism, reducem inflamația, încetinim îmbătrânirea și îmbunătățim funcțiile biologice.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicilor: dacă observi asta pe ughi...

Mihaela Bilic: Cum se poate face asta?

La capitolul alimentație înseamnă reducerea aportului de glucide și proteine și creșterea aportului de grăsimi. La capitolul stil de viață înseamnă post intermitent și sport regulat.  Da, ați auzit bine, autofagia e stimulată de mișcare și de înfometare!

Mișcarea regulată presupune un interval de 150-450 minute/săptămână dedicate sportului, cu 30% din timp alocate exercițiilor fizice intense. Punând mușchii la treabă, sportul provoacă microleziuni la nivel muscular și tisular, care apoi vor fi reparate prin autofagie.
Postul intermitent înseamnă un interval de 6-8 ore în care să fie prezente cel mult 2 mese principale, urmând ca restul de 16-18 ore ale zilei să fie petrecute fără niciun fel de aport alimentar.

Te-ar mai interesa: Simptomele și cauzele circulației deficitare în or...

In funcție de bioritmul, activitatea profesională și preferințele voastre personale, puteți sări fie peste micul dejun, fie peste masa de seară. Important este să aveți 2 mese în zi, indiferent dacă asta înseamnă intervalul 8-16 sau 12-20.
Cetoza nutrițională este o a 3-a metodă prin care putem stimula autofagia. Pentru asta trebuie scăzut consumul de glucide non-fibroase(zahăr și făinoase) și crescut aportul de grăsimi până la 50-60% din rația calorică zilnică.

Te-ar mai interesa: Medic: acestea sunt 5 semne cheie ale demenței „de...

Când vorbim despre grăsimi sănătoase ne referim la unt, fructe oleaginoase, nuci, ciocolată, măsline, avocado, pește gras. Atenție, uleiul rafinat de floarea soarelui este bogat in acizi grași omega 6 cu efect pro-inflamator. Cât despre glucidele fibroase, adică legumele, aici nu există restricții de consum.

Nici excesul de proteine nu este de bun augur pentru sănătatea noastră, necesarul zilnic fiind de maxim 1gram/kg corp/zi, adică în medie 40-70g proteine/zi. Prea multe proteine blochează autofagia.
Cum ne protejăm deci sănătatea? Mâncând mai rar și mai puțin și mișcându-ne mai mult! Sună banal dar e tare adevărat, singura noutate e mecanismul prin care se face asta-se numește autofagie

Te-ar mai interesa: Alimente pe care nu ar trebuie să le încălzești în...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private