Sari la conținut

Mihaela Bilic: „Spune-mi ce număr ai la curea și pot să-ți prezic sănătatea!”

Grăsimea corporală excesivă crește riscul multor boli grave, precum diabetul și afecțiunile hepatice. Chiar și persoanele aparent slabe pot avea prea multă grăsime în organism. Iată cum e este posibil.

Modul în care grăsimea corporală este distribuită contează foarte mult pentru sănătatea noastră.

Majoritatea oamenilor au prea multă grăsime abdominală atunci când vorbim despre exces. Aceasta este și cea mai periculoasă zonă în care poți avea grăsime. Iată de ce!

Grăsimea abdominală, foarte periculoasă pentru sănătate

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare câteva informații importante despre greutatea corporală și localizarea grăsimii abdominale.

„Spune-mi ce număr ai la curea și pot să-ți prezic sănătatea!
V-ați gândit vreodată că dimensiunea de la curea poate fi un indicator pentru starea de sănătate? Circumferința taliei poate arăta un exces de grăsime la nivelul abdomenului și reprezintă un factor de risc pentru boli precum diabet hipertensiune și colesterol mărit. Care este diametrul ideal și cum trebuie măsurat?

Până acum diagnosticul de obezitate se punea exclusiv pe baza indicelui de masă corporală. IMC reprezintă raportul dintre greutate și înălțimea la pătrat. Valorile normale sunt între 18 și 25, de la 25 la 30 avem diagnostic de supraponderal iar peste 30 vorbim de obezitate. Din păcate acest indice nu ia în calcul vârsta și nici compoziția corporală.

S-a constatat că există persoane care au un IMC în jur de 30, fără exces de grăsime, ci cu o masă musculară bine reprezentată. Așa cum există persoane care nu au o greutate foarte mare pe cîntar, dar au multă grăsime pe burtă. Ori grăsimea abdominală înseamnă țesut adipos infiltrat printre organe, ficatul și pancreasul sunt sufocate de grăsime și de aici până la diabet și afecțiuni hepatice e doar un pas.

Prin urmare nu greutatea pe cîntar este importantă pentru sănătate, ci cantitatea de grăsime din organism și felul în care este repartizată. Circumferința abdominala alături de IMC sunt un indicator pentru sindromul X metabolic, denumire sub care se găsesc asociate diabetul, hipertensiunea, colesterolul crescut, accidentul vascular și infarctul. Un sindrom prezent mai ales la bărbații peste 40 de ani…cu burtică.

Se numește obezitate abdominală o circumferință în talie mai mare de 80 cm pentru femei și mai mare de 100 cm pentru bărbați. Cum se măsoară? Cu ajutorul unui centimetru, la mijlocul distanței dintre ombilic și creasta iliacă. Ca să fie și mai simplu, puteți măsura dimensiunea curelei, ce lungime are până la gaura pe care o folosiți în mod curent.

Un diametru mai mare decât valorile normale nu pune obligatoriu diagnosticul de boală, dar trage un semnal de alarmă legat de riscurile pe care le prezintă grăsimea din abdomen. Analize suplimentare pot arăta dacă persoana în cauză are deja rezistență la insulină, steatoză hepatică, colesterol crescut și alți factori de risc cardiovascular. Obezitatea abdominală este un indicator și pentru dezechilibrul la nivel alimentar. Kilogramele în plus localizate pe burtă trădează un consum excesiv de zahăr, fructe sau alcool. Un aport mare de pâine și făinoase, mai ales dacă sunt combinate cu multă grăsime, tot pe burtă se așează.

Nu trebuie să vă speriați, ci să luați măsuri. Dacă e nevoie să modificați gaura de la curea, înseamnă că deja aveți 4 kg în plus! Grăsimea abdominală este semnul abundentei alimentare, dar este și prima care se topește prin dietă. Vreți să scăpați de amenințarea sindromului X metabolic? Atunci reduceți consumul de zahăr și alcool, micșorați porțiile și…strângeți cureaua!!”, scrie Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.