Sari la conținut

Mihai Craiu, sfaturi pentru părinți în plin sezon de viroze. Când trebuie mers cu copilul la spital

raceala
Sursă foto: Getty Images
Răceala este o infecție virală comună a tractului respirator superior

Din cuprinsul articolului

Medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Bucureşti, oferă câteva sfaturi cu privire la modul de reacţie în cazul simptomelor gripei şi al virozelor respiratorii.

Când trebuie mers cu copilul la spital

Dr. Craiu a sfătuit părinţii să se prezinte la spital cu copiii atunci când aceştia prezintă semne de deshidratare, când au respiraţia dificilă şi însoţită de schimbarea culorii, dar şi când au febră care nu scade cu antitermicele obişnuite.

„În principiu, cele trei mari semne de gravitate sunt deshidratarea, adică acel copil în care intrările de lichide sunt mai mici decât ieşirile. Că nu vrea să mănânce şi are diaree, varsă, acesta este un semn mare şi trebuie să vină neapărat la spital.

Al doilea, când respiraţia este dificilă şi însoţită de schimbarea culorii, acei copii care se fac cianotici. Acum o mulţime de părinţi au şi pulsoximetru. Al treilea, când copilul are febră care nu scade la antitermicele obişnuite. Toţi părinţii au acasă Panadol, Nurofen, ce au şi ei. Dacă administrează o dată sau de două ori şi nu scade deloc febra trebuie să vină la medic”, a explicat Mihai Craiu pentru Agerpres.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit acestuia, copiii care sunt febrili, tuşesc şi strănută nu trebuie să meargă la cursuri în primele zile. „Evident că un preşcolar care are trei ani şi jumătate şi nu ştie să poarte mască, nu ştie să acopere strănutul sau tusea, dacă are o boală febrilă cu tuse şi strănut primele câteva zile, două-trei, cât este febril, trebuie să stea acasă pentru că este şi contagios. Ceilalţi mari, dacă este elev de liceu şi poate să poarte o mască nu este aşa un mare pericol dacă poartă mască înăuntru.

Al treilea lucru, în principiu un pacient care are o boală virală este contagios numai la începutul perioadei febrile. Dacă tuşeşte de o săptămână, el nu mai este contagios. Poate să meargă să îşi dea tezele sau ce are de făcut la şcoală”, a mai spus medicul.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel