marți, aprilie 13, 2021

O jumătate de castron de cereale fulgi sau o treime cu fructe confiate şi cereale, combinate cu lapte sau iaurt, sunt alegerea cea mai bună la micul dejun.

Fibrele şi vitaminale conţinute de cereale

permit păstrarea unui nivel optim de energie în prima parte a zilei. O jumătate de castron de cereale sunt suficiente la masa de dimineaţă, în combinaţie cu ceai, lapte sau iaurt.
Dacă nu aveţi probleme cu greutatea, puteţi consuma orice tip, însă dacă aveţi, evitaţi produsele care conţin ciocolată şi bazaţi-vă mai mult pe cerealele integrale.

50% din dietă, bazată pe glucide

Prima masă a zilei este şi cea mai importantă, iar performanţele se ating dacă organismul “toacă” fibre, care se găsesc cel mai uşor în cereale, dar şi în pâine, paste sau orice produs pe bază de aluat.

“50% din dieta zilnică trebuie să fie reprezentată de glucide (făinoase, cereale şi zahăr). Glucoza este singura sursă de energie pentru organism, iar cerealele sunt cel mai la îndemână ajutor fiindcă pe lângă fibre au şi o cantitate semnificativă de vitamine din grupul B (în special B1)”, explică Mihaela Bilic, medic primar diabet şi boli de nutriţie.

Indiferent că vorbim de fulgi de cereale sau de musli (combinaţie de cereale şi fructe confiate), cerealele au rolul de energizant pentru organism şi de protector pentru sănătate. Pentru că se digeră uşor, ajută pancreasul, previn

apariţia diabetului zaharat şi a bolilor de inimă.

Criteriul cel mai important în alegerea cerealelor ar trebui să fie gustul, însă nu trebuie ignorată cantitatea consumată. “Indiferent că sunt cu ciocolată, cu fructe sau alte adaosuri, o jumătate de castron de fulgi de cereale care are aproximativ 25-30 de grame reprezintă o cantitate rezonabilă din punct de vedere caloric, adică 120-130 calorii, pentru o masă”, explică prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

În cazul cerealelor musli, cantitatea recomandată este mai

mică, circa cinci linguriţe.

Ultimele stiri

Parteneri