Sari la conținut

Milioane de oameni sunt expuși riscului de AVC din cauza acestui tip de zgomot

Accidentul vascular cerebral, fie că este legate de cheaguri sau cauzat de o hemoragie, este un eveniment care schimbă viața și oferă șanse mici de recuperare. Deși tratamentul s-a îmbunătățit drastic, oamenii de știință subliniază că până la 90% din cazuri ar putea fi evitate.

Potrivit unui studiu recent, aproximativ 60 de milioane de oameni ar putea fi expuși la niveluri nesănătoase de trafic, punându-i în pericolul unui accident vascular cerebral.

Simptomele accidentului vascular cerebral se manifestă diferit în funcție de ce parte a creierului este afectată, dar semnele generale de avertizare includ amorțeală bruscă și confuzie. Factorii de mediu, cum ar fi dieta, sunt înțeleși a fi principalele forțe motrice din spatele bolii. Totuși, cercetătorii au evidențiat o serie de alți factori de risc în ultimii ani. Zgomotul din trafic ar putea predispune indivizii la un atac prin creșterea presiunii din sânge.

Un studiu recent realizat de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona a constatat că aproape 60 de milioane de adulți sunt supuși unor niveluri nesănătoase de zgomot din trafic.

Autorii au remarcat: „Rezultatele noastre oferă, pentru prima dată, o imagine cuprinzătoare a orașelor europene și o înțelegere mai clară a motivului pentru care zgomotul generat de transport este al doilea caz major de mediu de rezultate negative asupra sănătății în Europa de Vest.

Chiar și așa, suntem convinși că adevăratul impact asupra sănătății al zgomotului din trafic este mult mai mare, deoarece lipsa datelor la nivel de oraș limitează efectele asupra sănătății pe care le putem evalua”

centru vaccinare

Cercetările anterioare au legat zgomotul de mediu cu o serie de efecte adverse asupra sănătății, inclusiv tulburări de somn, supărări, boli cardiovasculare și metabolice, rezultate adverse la naștere, tulburări cognitive, sănătate mintală și bunăstare precară.

Expunerea pe termen lung, totuși, ar putea crește riscul altor boli mortale, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Un studiu de la începutul anului 2011, care a cercetat legătura dintre zgomotul din traficul rutier și accident vascular cerebral, a constatat că pentru fiecare creștere cu 10 decibeli a zgomotului, riscul de a avea un accident vascular cerebral crește cu 14% în general, pe baza datelor culese pentru mai mult de 51.000 de persoane.

Cercetătorii au speculat anterior că creșterea riscului de accident vascular cerebral din cauza expunerii populației la zgomot ar putea fi atribuită unei creșteri a tensiunii arteriale, care este un precursor cunoscut pentru riscul de accident vascular cerebral.

Hipertensiunea arterială afectează în mod notoriu căptușeala interioară a vaselor de sânge, determinând îngustarea arterelor în timp.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel