Sari la conținut

Milioane de vieți au fost salvate datorită antiretroviralelor împotriva SIDA

Milioane de vieți au putut fi salvate în întreaga lume datorită generalizării antiretroviralelor, potrivit unui studiu publicat marți în revista medicală britanică The Lancet cu ocazia conferinței internaționale privind SIDA ce are loc la Melbourne, în Australia.

Un grup de cercetători de la institutul american IHME de la Universitatea din Washington a realizat cel mai amplu studiu de până acum privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului în lupta împotriva SIDA, malariei și tuberculozei, potrivit revistei medicale britanice.

Punctul numărul șase al acestor obiective, adoptate în 2000 de ONU, vizează în mod specific aceste trei boli, cu obiectivul de a opri extinderea lor sau chiar de a obține un recul, în special în țările sărace, la orizontul anului 2015.

Cercetătorii au analizat datele privind aceste trei maladii pentru 188 de țări și perioada 1990-2013. Această activitate a fost finanțată de Fundația Bill și Melinda Gates.

Autorul principal al studiului, dr. Christopher Murray, de la Universitatea din Washington, subliniază într-un comunicat pentru revista Lancet că s-a înregistrat o ‘puternică creștere a finanțării și atenției politice privind SIDA, malaria și tuberculoza în ultimii 13 ani’.

‘Cercetarea noastră demonstrează că atenția acordată acestor maladii a avut un impact real’, a spus el. ‘Totuși, rămâne mult de făcut și aceste trei maladii au rămas o problemă majoră de sănătate în 2013’, a afirmat dr. Christopher Murray.

În ceea ce privește SIDA, antiretroviralele care permit combaterea eficientă a virusului HIV, până la a-l face nededectabil în sânge, nu duc la o vindecare completă, dar permit prelungirea semnificativă a vieții persoanelor infectate. La femeile însărcinate, antiretroviralele permit de asemenea prevenirea transmiterii virusului de la mamă la copil.

Potrivit studiului, utilizarea antiretroviralelor din 1996 a permis salvarea unui număr estimativ de 19,1 milioane de ani de viață, marea majoritate (70,3%) în țările în curs de dezvoltare.

Conferința internațională privind SIDA, organizată de Societatea Internațională privind SIDA (International Aids Society sau IAS) reunește peste 12.000 de oameni de știință, experți și militanți până la 25 iulie la Melbourne.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel