Sari la conținut

Minerale şi vitamine recomandate pentru atenuarea simptomelor menopauzei

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
menopauza

Menopauza este o etapă fiziologică din viața femeilor, caracterizată prin încetarea ciclurilor menstruale. Ea se instalează natural după 40 de ani, cel mai frecvent între 48-52 ani.

În această perioadă apar o serie de schimbări, atât în plan fizic, cât și psihic, pe care fiecare le percepe în felul său, mai mult sau mai puțin neplăcut.

Aceste schimbări încep cu 2-3 ani înaintea dispariției ciclului menstrual, în perioada numită perimenopauză, și pot dura până după 60 ani. Unele femei trec peste această etapă fără să perceapă nici un fel de tulburări, altele se adaptează mai dificil.

Modifică hormonale cu efecte asupra întregului organism

Specificul menopauzei îl reprezintă modificările hormonale, în special reducerea până la dispariție a secreției de estrogeni, ceea ce generează uneori simptome.

Dinte acestea, cele mai frecvente sunt: tulburările vegetative, cu valurile de căldură numite bufeuri, cu transpirațiile diurne și, mai ales nocturne, creșterea în greutate, uscăciunea pielii și a mucoaselor, vertijurile, depresia, insomnia, iritabilitatea, tulburări de concentrare. Un efect important al menopauzei este creșterea riscului de apariție a osteoporozei.

Dietă şi remedii naturale

Există un număr de plante care nu conțin neapărat fitoestrogeni, dar au efect anti-îmbătrânire, tonic și adaptogen, găsindu-și locul în arsenalul terapeutic folosit la menopauză. Dintre acestea, cel mai des folosite sunt: ging seng ul chinezesc, busuiocul indian (ashwaganda), fructul de Lycium, astragalus, ciupercile asiatice.

Produsele din plante se pot administra sub forma de ceaiuri, tincturi, extracte standardizate în capsule, precum și ovule și unguente pentru tratamentul local.

Administrarea produselor din plante se face, de obicei, cu 30 minute înainte de mese, pentru o absorbție cât mai bună. Durata tratamentului este individualizată de la caz la caz, dar, în general, un produs din plante se administrează în cure multiple de câte 3-4 săptămâni, cu pauză de 1-2 săptămâni între ele.

În cazul menopauzei, respectând această ritmicitate, se pot administra 1 sau mai multe produse, de la câteva luni la 1-2 ani, sau cât e nevoie, până când simptomele neplăcute se atenuează sau dispar.

Fibre în cantități suficiente pentru o bună digestie

Alimentația femeii la menopauză trebuie să conțină toate principiile nutritive, acordând o atenție specială prevenirii obezității.

De asemenea, alimentele trebuie să conțină fibre în cantități suficiente pentru o bună digestie. Preparatele din soia nu trebuie să lipsească, la fel și fasolea, ciupercile, cerealele, semințele și nucile, precum și fructele și legumele proaspete.

Dintre mineralele și vitaminele cu rol esențial la menopauză, cele mai importante sunt calciul și vitamina D, cu rol în prevenirea osteoporozei. Doza zilnică de calciu recomandată este de 700 miligrame și o putem extrage din lactate, cereale, soia, spanac, varză, semințe de susan, fasole albă, smochine uscate.

Vitamina D este la fel de importantă, promovând absorbția intestinală a calciului. Necesarul zilnic la menopauză este de 10 micrograme. Un rol la fel de important în prevenirea osteoporozei îl are vitamina K. Riscul cardiovascular se combate prin consumul de acizi grași polinesaturați din pește și uleiuri presate la rece.

Mai sunt de interes aportul de vitamina B6 și magneziul, cu rol în echilibrul sistemului nervos. Trebuie amintite și produsele stupului, cu efecte benefice la menopauză,în special polenul și lăptișorul de matcă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel