Sari la conținut

Ministerul Sănătății a anunțat vaccinurile care vor fi compensate din toamnă, în funcție de categoriile de risc

Vaccin la copii
Campanie de vaccinare
Copil insotit de mama la medic pentru a face un vaccin

Potrivit declarațiilor Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, campania de vaccinare împotrva gripei din acest an va debuta cu o premieră: compensarea diferenţiată a vaccinurilor. Oficialii încearcă să introducă din toamnă şi o compensare măcar parţială la vaccinul HPV pentru femei, iar în pasul doi, la toate vaccinurile pentru cei cu boli cronice.

Din toamnă, vaccinul gripal și vaccinul HPV vor fi compensate în România pentru anumite categorii de persoane, a anunțat prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, prezent la Palatul Parlamentului la conferința organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), sub patronajul Ministerului Sănătății, având ca temă principală promovarea accesului universal la imunizare.

,,Cu siguranță în acest an vom debuta campania de vaccinare antigripală prin compensare diferențiată în funcție de categoriile de risc, cele care în momentul de față beneficiază de vaccin din programul Ministerului Sănătății, respectiv persoane vârstnice, cu boli cronice, femeile gravide vor putea obține vaccinul cu compensare integrală și de asemenea încercăm să facem același lucru pentru vaccinul HPV, un vaccin care este tot mai mult solicitat în ultima vreme și ne-am bucura dacă și femeile începând de la vârsta de 18 ani să aibă măcar parțial compensat acest vaccin”, a precizat prof.dr. Alexandru Rafila, ministru Sănătății.

Recomandarea Comitetului Național de Vaccinologie este ca femeile pot să se vaccineze anti-HPV până la 45 de ani.

,,Ne dorim ca în pasul doi să compensăm integral toate vaccinurile de care să beneficieze pacienții cu boli cronice, pentru că ei trebuie să facă un efort financiar serios în momentul de față și ne dorim să-i protejăm cât mai bine. Sunt pacienți cu boli cronice care beneficiază de vaccinarea antipneumoococică sau discutăm chiar și de persoanele adulte care periodic ar trebui să administreze vaccinul diftero-tetano- pertussis”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila.

Compensarea vaccinurilor, premieră pentru România

Ministrul Sănătății a spus că mecanismul de compensare a vaccinurilor este o premieră pentru România, trebuie ușor rodat, poate corectat, pentru că sigur vor fi și imperfecțiuni la început.

,,Nu vreau să fac promisiuni, dar vaccinul gripal, va fi compensat și cu siguranță și alte categorii de vaccinuri, chiar dacă nu va fi integrală compensarea. Faptul că asigurăm un anumit nivel de compensare este încurajator cred pentru fiecare dintre concetățenii noștri să se să se vaccineze. Ne dorim să avem o accesibilitate cât mai bună la vaccinare!”, a afirmat prof. dr. Rafila, care crede că acest lucru va contribui și la îmbunătățirea percepției legate de vaccinare, care a fost oarecum afectată în timpul pandemiei.

Cei în vârstă sau cu boli cronice şi gravidele vor primi gratis vaccinul gripal, spune ministrul, dar, în premieră, va fi introdusă compensarea pentru alte categorii. Speră să fie acoperit măcar parţial vaccinul HPV pentru femei între 18 şi 45 de ani, cum a propus comisia de vaccinologie. Pe listă vor fi introduse ulterior şi alte vaccinuri pentru infecții fatale. De la meningococ, de exemplu, unii ajung la ATI cu septicemie şi meningită.

Patru din zece părinți nu și-au vaccinat copiii

Radu Gănescu, președinte, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice: „Cred că odată cu creşterea accesului, va creşte şi gradul de informare, gradul de educare, şi, cu siguranţă, acele grupuri populaţionale care au nevoie se vor duce şi se vor vaccina.

Rata de acoperire cu vaccinuri împotriva unor boli grave a scăzut dramatic în rândul copiilor în ultimii 8 ani, în care am avut o epidemie de rujeolă şi apoi pandemia.

Potrivit cifrelor oficiale, patru din zece părinți nu i-au adus pe cei mici la cabinetele medicale pentru vaccinare, iar aproape o treime dintre ei au refuzat explicit diferite vaccinuri din schema recomandată. Pe de altă parte, aproape 15 la sută dintre copii au rămas neimunizaţi fiindcă au lipsit vaccinurile”.

Dr. Valeria Herdea, președinte, Asociația pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie: „A crescut ezitarea la vaccinare de aproximativ cinci ori, iar refuzul la vaccinare, de trei ori. În ultima perioadă ne confruntăm cu varicelă, cazuri foarte multe, cu pneumonii produse de virusul sinciţial respirator. Au crescut foarte mult infecţiile streptococice. Ne aşteptăm la o recrudescenţă a bolilor diareice acute.”

Dr. Caroline Clarinval, reprezentanta OMS în România: „Vaccinurile au fost testate în decursul deceniilor trecute. Sunt sigure şi eficace şi pot proteja populaţia. Este foarte important ca medicii să aibă obligaţia de a se asigura că informaţia pe care o distribuţie se bazează pe dovezi şi că au acces la informaţii corecte.”

Unii medici au fost acuzaţi că propagă informaţii false. Reclamaţiile împotriva lor de acum trei ani abia au ajuns din teritoriu la comisia de disciplină a Colegiului Medicilor din România, potrivit Stirilor TVR.

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: „Sunt cel puţin două situaţii care se judecă. Nu este admisibil ca un medic să răspândească informaţii false pentru că prin asta pune în pericol sănătatea publică. Este rolul legislativului să ne ajute să găsim nişte instrumente care să ne ajute să avem o reacţie mai rapidă.”

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel