Sari la conținut

Ministerul Sănătății, anunț despre accesul românilor la serviciile medicale

medici
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Accesul cetațenilor la serviciile medicale

Din cuprinsul articolului

Ministerul Sănătății, anunț despre accesul românilor la serviciile medicale

Ministerul Sănătății dorește să îmbunătățească tot mai mult accesul cetățenilor la serviciile medicale. În ultima perioadă au fost demarate numeroase proiecte de construcții de infrastructură noi, dar este nevoie și de o structură de personal medical care să poată oferi serviciile medicale în aceste unități, a spus ministrul de resort, Alexandru Rafila.

Strategia națională pentru sănătate

Într-o declarație la Radio România Actualități, el a explicat că Strategia națională pentru sănătate adoptată pentru perioada 2023-2030 conține aceste două direcții.

„E un proces în care sunt două componente majore, aș spune: una e legată de partea de investiții, care se derulează cu foarte mare viteză, cel puțin dacă comparăm cu tot ceea ce s-a făcut în ultimii 30 de ani, se construiesc spitale, se construiesc ambulatorii de specialitate, dotăm vreo 2.500 de cabinete de medicină de familie și, de asemenea, am dat bani pentru renovare prin PNRR, se fac spitale regionale, centrele de mari arşi, doar câteva elemente care țin de investiții și care se desfășoară în acest moment. Nu e vorba despre intenție, este vorba despre realități”, potrivit Alexandru Rafila.

Legat de concediile medicale, premierul României anunţă că şi pacienții cu boli cronice vor fi scutiți de la plata impozitului pentru concediul medical.

concediu medical
Sursă foto: Doctorul Zilei

La câteva zile după ce a anunțat că pacienții oncologici, femeile însărcinate, mamele care au grijă de copiii bolnavi și urgențele sunt categoriile scutite de plată impozitului de 10% pentru concediile medicale, Marcel Ciolacu spune că toți bolnavii cronici ar trebui incluși pe această listă.

„Să încurajez ca cel care e răcit şi stă acasă să primească cu 10% mai mult decât cel care este la serviciu, nu am să o fac. Eu ştiu că aspirina este pe lista de compensate. Să dau şi medicamente compensate pentru tuse şi junghiuri. Am luat o decizie rapidă, pentru că se tot întârzia a se interveni în Parlament pe acest act normativ şi am luat o decizie, nu sunt probleme în ceea ce priveşte bolnavii cronici.”

Confrom Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în programele pentru pacienți cronici sunt în jur de 1,3 milioane de români. Dar unii dintre ei sunt incluși în mai multe programe, potrivit Pro TV.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel