marți, mai 30, 2023

Candidaţii care au luat între 807 şi 484 de puncte în sesiunea extraordinară a concursului de Rezidenţiat, organizată pe 14 mai, vor putea alege în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, în limita celor 628 de locuri şi posturi scoase la concurs, repartiţia urmând să se facă marţi.

”Se apropie de final sesiunea extraordinară a concursului de Rezidenţiat organizat de Ministerul Sănătăţii şi Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti.

Te-ar mai interesa: Simptomul trecut cu vederea care poate indica un c...

Candidaţii care au obţinut între 807 şi 484 de puncte în sesiunea extraordinară a concursului de Rezidenţiat vor putea alege în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, în limita celor 628 locuri şi posturi scoase la concurs”, se arată într-un comunicat al MS.

Astfel, repartiţia candidaţilor va avea loc marţi, 23 mai. În funcţie de opţiunile candidaţilor, marţi se va cunoaşte gradul de ocupare a celor 628 de locuri şi posturi rămase neocupate în sesiunea din noiembrie 2022 a Concursului de admitere în Rezidenţiat, precizează sursa citată.

În sesiunea extraordinară din 14 mai, punctajul minim acceptat pentru alegerea postului a fost de 484, mult inferior punctajului minim din sesiunea din toamnă – 565 de puncte.

Te-ar mai interesa: Cum arată negii cancerigeni din zona intimă. Medic...

”Buna pregătire a tinerilor medici admişi în Rezidenţiat e esenţială pentru asigurarea în viitor a asistenţei medicale de calitate. Numărul posturilor scoase la concurs a fost direct corelat cu posibilităţile de pregătire a universităţilor de Medicină şi Farmacie”, mai arată sursa citată de Agerpres.

Ce probleme au medicii rezidenţi din România

Dr. Răzvan-Petru Năstasă, preşedintele Societăţii multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi, a vorbit despre sesiunea extraordinară din 14 mai ca fiind o soluţie corectă. Medicul a explicat şi de ce crede personal că rămân foarte multe locuri libere la medicina de urgenţă, făcând referire la program, responsabilitate dar şi la disponibilitatea la efort.

Te-ar mai interesa: Un stomatolog atenționează: „Nu știu câți dintre v...

„Cred că este un lucru bun, în fiecare an rămân anumite locuri şi posturi care nu se ocupă, de exemplu în 2020 – 2021 au rămas în jur de 250, 300 de locuri neocupate pe sesiune şi de fiecare dată existau anumite petiţii sau anumite cereri care spuneau ”Faceţi cumva ca aceste locuri să fie disponibile!”.

Acum, legat de motivul pentru care rămân aceste locuri, într-adevăr este o situaţie mai complexă care diferă de la specialitate la specialitate. Cred că trebuie să facem o analiză mai complexă asupra a ceea ce înseamnă să fii medic de urgenţă, care este programul de lucru, ce-i nemulţumeşte pe medicii care şi-au ales de exemplu medicină de urgenţă sau medicină de familie, cred că ar trebui autorităţile să facă mai multe studii.

Te-ar mai interesa: Ce cauzează umflarea picioarelor și a gleznelor? P...

De exemplu, legat de medicină de urgenţă, pentru a fi medic de urgenţă trebuie să ai în primul rând un psihic foarte robust, te confrunţi cu cazuri foarte grave, oricum ai o responsabilitate foarte mare şi trebuie să gândeşti foarte repede şi nu cred că i se poate reproşa cuiva că nu alege medicină de urgenţă.

În al doilea rând, ai nevoie de o disponibilitate foarte mare la efort, nu e vorba de un program de lucru obişnuit de la 9 la 5 la birou, acolo nu, faci foarte multe gărzi de noapte, ai program foarte intens, foarte aglomerat şi trebuie să ai această disponibilitate pe termen lung să faci această specialitate”, a explicat Dr. Năstasă.

Te-ar mai interesa: Care sunt primele semne ale diabetului? Medic endo...

Despre dorinţa de a rămâne în ţară a medicilor. Preşedintele Societăţii Medicilor Rezidenţi spune că perspectiva unui loc de muncă asigurat în domeniul în care s-au pregătit i-ar determina pe mulţi dintre ei să rămână să profeseze în ţară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private