Sari la conținut

Ministrul Muncii, anunț important pentru cei care vor să iasă la pensie. Noile condiții de pensionare

pensie mică
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut o serie de precizări importante cu privire la românii care se află în câmpul muncii și care ar urma să se pensioneze în viitor.

În urma diverselor speculații potrivit cărora pensia acestor români ar urma să scadă, Ministrul Muncii a explicat exact ce se va întâmpla. Aceasta susține că nici o pensie nu va suferi scăderi, ci va fi luat în calcul cunatumul cel mai profitabil.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă.

Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Ce sunt condițiile speciale și deosebite de muncă

Sursă foto: Biz

În această nouă lege, definirea locurilor de muncă în condiții deosebite și în condiții speciale se păstrează, la fel ca în actuala lege a pensiilor, mai exact:

  • locurile de muncă în condiții deosebite sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților;
  • locurile de muncă în condiții speciale sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.

Potrivit noii legi, pentru perioadele de cotizare în condiții deosebite sau speciale se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiții normale, după cum urmează:

  • patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
  • șase luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă.

Practic, pentru fiecare an lucrat în astfel de condiții, salariații câștigă câteva luni în plus la stagiul de cotizare. Legea nouă ia în considerare și aceste perioade suplimentare la vechimea în muncă acordată în baza legislației de dinainte de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, dar și perioadele suplimentare acordate pentru condițiile deosebite/ speciale de muncă în baza legislației de după această dată.

Cu alte cuvinte, fiecare perioadă de muncă în condiții speciale/ deosebite va fi valorificată în favoarea celui ce se pensionează conform regulilor stabilite.

Ce se schimbă în rândul celor ce urmează să se pensioneze

Există însă schimbări, dar nu în rândul pensionarilor, ci în rândul celor care se vor pensiona pe viitor și acum lucrează în condiții speciale și deosebite de muncă. Aceștia nu vor mai avea aceeași reducere a vârstei de pensionare.

„În momentul în care noi am negociat cu Comisia jalonul 214, reforma sistemului public de pensii, ca urmare a negocierilor cu Comisia am reușit să menținem grupele de muncă până în anul 2035 cu niște ajustări și ale condițiilor de eligibilitate și ale beneficiilor.

Beneficiile rămase sunt beneficii semnificative în continuare, adică ai punctaj suplimentar, ai spor de grupă, ai reducerea vârstei de pensionare. E drept că la condițiile generale – fiindcă de exemplu la anumite categorii – mineri sau respectiv cei din zonele de radiații sunt alte condiții, dar pentru condițiile generale reducerea vârstei era de 13 ani pentru condiții speciale, acum este de 10. Iar condițiile deosebite erau de 10 ani, acum este de 7.

Absolut toți pensionarii care au beneficiat de grupe de muncă își păstrează drepturile. Noua lege dispune doar pentru viitor. Deci de acum încolo vor fi aceste condiții”, a spus Simona Bucura Oprescu la Realitatea Plus.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel