vineri, ianuarie 22, 2021
Parcalabu Liliana

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, participă miercuri şi joi la întâlnirea la nivel înalt privind prosperitatea şi solidaritatea sistemelor de sănătate.

Evenimentul se desfăşoară la Tallinn, fiind organizat de Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia.

La invitaţia directorului regional pentru Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab, ministrul Pintea a prezidat, în premieră pentru un ministru român, dezbaterile privind “Refacerea dialogului dintre sănătate şi finanţe privind investiţiile în sistemele de sănătate”, potrivit unui comunicat de presă al MS.

“Această sesiune a urmărit identificarea modalităţilor prin care ministerele sănătăţii pot colabora mai bine cu ministerele de finanţe şi pentru a obţine finanţarea corespunzătoare pentru îndeplinirea obiectivelor. Sistemele de sănătate trebuie să depună mai multe eforturi pentru a demonstra că sunt administratori buni ai resurselor publice, prin monitorizarea performanţei şi promovarea utilizării eficiente a resurselor. Sistemele de sănătate reprezintă o industrie importantă, oferind locuri de muncă de înaltă calificare în furnizarea de servicii, tehnologie şi cercetare şi contribuind la exporturi.

Investiţia în sistemele de sănătate aduce beneficii pe termen scurt, mediu şi lung. Sistemele de sănătate pot promova o forţă de muncă productivă sănătoasă, capabilă să muncească până la o vârstă avansată”, se mai arată în document. Au avut loc discuţii şi despre soluţiile sistemelor de sănătate privind îmbătrânirea populaţiei şi eficienţa acestora.

Ministrul s-a declarat mulţumit de rezultatele discuţiilor

“Reuniunea oferă celor prezenţi oportunitatea de a discuta despre cele mai bune practici şi inovaţii în domeniul sanitar din regiunea europeană a OMS. De asemenea, prin această întâlnire se doreşte punerea în evidenţă a unei noi viziuni pentru sistemele de sănătate centrate pe nevoile cetăţenilor, în conformitate cu Sănătatea 2020 şi Strategiile de dezvoltare durabilă”, afirmă aceeaşi sursă. Evenimentul a prilejuit întânirea mai multor miniştri de sănătate şi de finanţe, experţi ai statelor membre din întreaga regiune europeană a OMS, precum şi reprezentanţi ai pacienţilor, cadre universitare, manageri de spitale etc.