marți, martie 28, 2023

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre calitatea hranei pacienților din spitalele publice, susținâmd că responsabilii pentru calitate sunt managerii spitalelor și nu Ministerul Sănătății.

Rafila amintește că anul trecut a fost chiar dublată suma alocată hranei pacienților, potrivit News.ro: „Oricâte controale am face noi, nu poţi să schimbi o mentalitate, dacă mentalitatea este de dezinteres pentru această activitate ”, spune Alexandru Rafila.

Te-ar mai interesa: Cum afectează statul prelungit la birou coloana ve...

„Eu vreau să tranșăm lucrul ăsta și să-l discutăm foarte serios și o să vă spun ce am făcut noi, la Ministerul Sănătății, și ce ne gândim că am putea să facem. Responsabilitatea privind masa pacienților este, clar, a managerului spitalului respectiv. Mie mi se cere să trimit controale la cele 400 de spitale din țară care să rezolve această problemă. (…) Este clar că este responsabilitatea managerului”, a afirmat Alexandru Rafila.

Medicul spune că a mers personal în o sută de spitale din țară iar în majoritatea „hrana este în regulă”. Rafila admite că sunt și spitale, unele chiar mari unde hrana nu este cum ar trebui să fie.

Te-ar mai interesa: Se aşteaptă o nouă pandemie! A început goana după ...

Acesta a amintit că anul trecut rația de hrană a fost dublată de la 11 la 22 de lei și poate ajunge chiar până la 33 de lei, sumele suplimentare fiind asigurate de la Ministerul Sănătății și ajungând prin Casa de Asigurări de Sănătate către spitale.

Rafila spune că în spitale, managerii sunt responsabili de hrană, dar și că Ministerului Sănătății i se cere să facă controale în spitale, iar Corpul de Control nu are suficienți medici, pentru că aceștia nu vor să se angajeze acolo, salariile fiind mici.

Te-ar mai interesa: Cel mai eficient suc de legume pentru calculii bil...

„Mă așteptam ca având la dispoziție o sumă de două ori mai mare să existe o hrană corespunzătoare. (…) Oricâte controale am face noi, nu poți să schimbi o mentalitate, dacă mentalitatea este de dezinteres pentru această activitate ”, spune ministrul, în acest context.

Afirmaţiile au fost făcute în contextul în care în spaţiul public au circulat fotografii cu micul dejun servit pacienţilor la Spitalul Municipal Bucureşti, în care se vede că hrana constă într-o bucată de brânză topită, puţin unt şi câteva felii de pâine peste care era pusă puţină marmeladă.

Te-ar mai interesa: Pancreas inflamat: semnele apar în primele zile de...

Rafila spune că, dacă acea mâncare ar fi fost aşezată „civilizat” şi nu „aruncată” într-o caserolă de plastic, impresia ar fi fost alta.

Ministrul susţine că e nevoie de dezvoltarea bucătăriilor de spital în defavoarea cateringului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private