Categories: Ştiri sănătate

Ministrul Sănătății, resemnat în privința calității hranei din spitale: „Nu poți schimba mentalitatea!”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre calitatea hranei pacienților din spitalele publice, susținâmd că responsabilii pentru calitate sunt managerii spitalelor și nu Ministerul Sănătății.

Rafila amintește că anul trecut a fost chiar dublată suma alocată hranei pacienților, potrivit News.ro: „Oricâte controale am face noi, nu poţi să schimbi o mentalitate, dacă mentalitatea este de dezinteres pentru această activitate ”, spune Alexandru Rafila.

„Eu vreau să tranșăm lucrul ăsta și să-l discutăm foarte serios și o să vă spun ce am făcut noi, la Ministerul Sănătății, și ce ne gândim că am putea să facem. Responsabilitatea privind masa pacienților este, clar, a managerului spitalului respectiv. Mie mi se cere să trimit controale la cele 400 de spitale din țară care să rezolve această problemă. (…) Este clar că este responsabilitatea managerului”, a afirmat Alexandru Rafila.

Medicul spune că a mers personal în o sută de spitale din țară iar în majoritatea „hrana este în regulă”. Rafila admite că sunt și spitale, unele chiar mari unde hrana nu este cum ar trebui să fie.

Acesta a amintit că anul trecut rația de hrană a fost dublată de la 11 la 22 de lei și poate ajunge chiar până la 33 de lei, sumele suplimentare fiind asigurate de la Ministerul Sănătății și ajungând prin Casa de Asigurări de Sănătate către spitale.

Rafila spune că în spitale, managerii sunt responsabili de hrană, dar și că Ministerului Sănătății i se cere să facă controale în spitale, iar Corpul de Control nu are suficienți medici, pentru că aceștia nu vor să se angajeze acolo, salariile fiind mici.

„Mă așteptam ca având la dispoziție o sumă de două ori mai mare să existe o hrană corespunzătoare. (…) Oricâte controale am face noi, nu poți să schimbi o mentalitate, dacă mentalitatea este de dezinteres pentru această activitate ”, spune ministrul, în acest context.

Afirmaţiile au fost făcute în contextul în care în spaţiul public au circulat fotografii cu micul dejun servit pacienţilor la Spitalul Municipal Bucureşti, în care se vede că hrana constă într-o bucată de brânză topită, puţin unt şi câteva felii de pâine peste care era pusă puţină marmeladă.

Rafila spune că, dacă acea mâncare ar fi fost aşezată „civilizat” şi nu „aruncată” într-o caserolă de plastic, impresia ar fi fost alta.

Ministrul susţine că e nevoie de dezvoltarea bucătăriilor de spital în defavoarea cateringului.

Recent Posts

Horoscopul BANILOR pentru luna mai 2024. ZODIA care trage lozul câştigător

Astrele au veşti bune pentru majoritatea nativilor. Luna mai va aduce bani, bucurie și noroc pentru…

14 minute ago

Boala care macină oasele poate fi descoperită cu 8 ani înainte

Un test de sânge a reușit să estimeze cu succes osteoartrita genunchiului cu cel puțin…

43 de minute ago

Sfaturi de la cardiologi: Acestea sunt cele 9 alimente care purifică vasele de sânge

Sfaturi de la experți! Vasele de sânge joacă un rol foarte important în organism. Ei…

o oră ago

Adolescenții care vapează ar putea fi expuși la metale toxice. Aromele dulci prezintă riscuri suplimentare

Adolescenții care vapează ar putea fi expuși la metale toxice. Aromele dulci prezintă riscuri suplimentare!…

2 ore ago

Horoscop 2 mai 2024: Schimbări. Berbec, urmărește cu atenție pașii pe care îi faci

Horoscop 2 mai 2024: Schimbări. Nativii horoscopului au parte de schimbări radicale în viața lor în…

2 ore ago

Avertizare meteorologică: Ploile și vijeliile se extind înainte de Sărbătorile Pascale! Care sunt zonele afectate

Avertizare ANM: Ploile și vijeliile se extind înainte de Paște! Care sunt zonele cele mai…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia