Sari la conținut

Mirosul urât de transpiraţie indică existenţa acestor boli

transpiratie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
transpiratie

Mirosul corporal este cauzat de un amestec de bacterii și transpirație pe piele. Mirosul corpului tău se poate schimba din cauza hormonilor, a alimentelor pe care le consumi, a infecției, a medicamentelor sau a afecțiunilor subiacente precum diabetul. Antiperspirantele sau medicamentele prescrise pot ajuta.

Ce este mirosul corporal?

Mirosul corporal este ceea ce miroși atunci când transpirația intră în contact cu bacteriile de pe piele.

Transpirația în sine nu miroase, dar atunci când bacteriile de pe piele se amestecă cu transpirația ta, provoacă un miros. Mirosul corporal poate mirosi dulce, acru, acidulat sau ca ceapa. Cantitatea pe care o transpirați nu afectează neapărat mirosul corporal. De aceea o persoană poate avea un miros corporal neplăcut, dar nu poate fi transpirată.

În schimb, o persoană poate transpira excesiv, dar nu poate mirosi. Acest lucru se datorează faptului că mirosul corporal este un rezultat al tipului de bacterii de pe piele și al modului în care bacteriile interacționează cu transpirația, nu transpirația în sine.

Transpirația este secreția de lichide de către glandele sudoripare pe suprafața pielii. Există două tipuri de glande sudoripare: ecrine și apocrine. Glandele apocrine sunt responsabile pentru producerea mirosului corporal.

Glandele ecrine

Glandele ecrine secretă transpirația direct la suprafața pielii. Pe măsură ce transpirația se evaporă, ajută la răcirea pielii și la reglarea temperaturii corpului. Nu produce un miros.

Când temperatura corpului crește din cauza efortului fizic sau a căldurii, evaporarea transpirației din piele produce un efect de răcire. Glandele ecrine acoperă cea mai mare parte a corpului, inclusiv palmele și tălpile.

Glandele apocrine

Glandele apocrine se deschid în foliculii tăi de păr. Foliculii de păr sunt structura tubulară care ține părul în piele. Puteți găsi glande apocrine în zona inghinală și axile. Aceste glande produc transpirație care poate mirosi atunci când intră în contact cu bacteriile de pe piele. Glandele apocrine nu încep să funcționeze până la pubertate, motiv pentru care nu simți mirosul corporal la copiii mici.

Transpirația este un proces natural al corpului, dar din cauza anumitor alimente pe care le consumăm, a practicilor de igienă sau a geneticii, transpirația poate avea un miros urât odată ce intră în contact cu pielea ta. Modificările cantității de transpirație sau mirosul mirosului corporal ar putea indica o afecțiune medicală.

Cine este mai probabil să simtă miros neplăcut al corpului?

Bărbații au probleme mai frecvente cu mirosul corporal deoarece au mai mult păr (deci au mai multe glande apocrine). Glandele apocrine devin active odată ce o persoană ajunge la pubertate, așa că mirosul corporal nu începe până la adolescență.

Ce cauzează mirosul corporal?

Mirosul corporal apare atunci când bacteriile de pe piele intră în contact cu transpirația. Pielea noastră este acoperită în mod natural de bacterii. Când transpiram, apa, sarea și grăsimea se amestecă cu această bacterie și pot provoca miros.

Mirosul poate fi rău, bun sau să nu aibă deloc miros. Factori precum alimentele pe care le consumi, hormonii sau medicamentele pot afecta mirosul corporal.

O afecțiune numită hiperhidroză face ca o persoană să transpire excesiv. Persoanele cu această afecțiune pot fi mai susceptibile la mirosul corporal, deoarece transpiră atât de mult, dar adesea glandele sudoripare ecrine provoacă cel mai mare disconfort cu palmele și picioarele transpirate.

De fiecare dată când transpirați, există șansa să produceți un miros corporal neplăcut. Unii oameni sunt mai sensibili la mirosul urât al corpului decât alții.

Alți factori care pot afecta mirosul corporal sunt:

  • Exercițiile
  • Stres sau anxietate.
  • Vreme caldă.
  • A fi supraponderal.
  • Genetica.

De ce transpirația  miroase urât?

Pot exista mai multe motive pentru care transpirația miroase urât. De exemplu, anumite medicamente, suplimente sau alimente vă pot face transpirația să miros urât. Amintiți-vă, transpirația în sine nu este ceea ce miroase; sunt bacteriile de pe piele combinate cu transpirația.

Mai multe afecțiuni și boli medicale sunt asociate cu modificări ale mirosului corporal obișnuit al unei persoane:

  • Diabet.
  • Gută.
  • Menopauza
  • Tiroidă hiperactivă.
  • Boală de ficat.
  • Boală de rinichi.
  • Boli infecțioase.

Dacă aveți diabet, o schimbare a mirosului corporal ar putea fi un semn al cetoacidozei asociate diabetului. Nivelurile ridicate de cetone fac ca sângele să devină acid și mirosul corpului să fie fructat. În cazul bolilor hepatice sau renale, mirosul dumneavoastră poate emite un miros asemănător cu înălbitorul datorită acumulării de toxine în organism.

Modificările hormonale provoacă mirosul corporal?

Da, modificările hormonale pot determina mirosul corpului tău. Bufeurile, transpirațiile nocturne și fluctuațiile hormonale experimentate în timpul menopauzei provoacă transpirație excesivă, ceea ce duce la modificări ale mirosului corporal.

Unii oameni cred că mirosul lor corporal se schimbă atunci când sunt însărcinate sau au menstruație. Cercetările sugerează că mirosul corporal al unei persoane se schimbă în timpul ovulației (momentul din ciclul menstrual al unei persoane când poate rămâne însărcinată).

Anumite alimente pot provoca mirosuri corporale?

Zicala „ești ceea ce mănânci” se poate aplica mirosului corporal. Dacă mănânci alimente bogate în sulf, s-ar putea să apară miros corporal. Sulful miroase a ouă putrezite. Când este secretat de corpul tău în transpirație, poate atenua un miros neplăcut. Exemple de alimente bogate în sulf sunt:

  • Ceapa.
  • Usturoi.
  • Varză.
  • Brocoli.
  • Conopidă.
  • Carne rosie

Alți factori declanșatori dietetici obișnuiți ai mirosului neplăcut sunt:

  • Glutamat monosodic (MSG).
  • Cofeină.
  • Condimente precum curry sau chimen.
  • Sos iute sau alte alimente picante.
  • Alcool.

Eliminarea sau reducerea acestor factori declanșatori vă poate ajuta să vă îmbunătățiți mirosul corporal.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel