Sari la conținut

Mișcarea pune pe fugă stresul, tulburările de somn și depresia. Ce sporturi puteți face în sezonul rece

Woman running in cross country road on winter. Rear view of female runner training for marathon in snowy mountains landscape.

Zilele sunt încă friguroase, se înserează de la ora 17.00, iar lipsa de energie specifică sfârșitului de iarnă ne îndeamnă mai degrabă spre canapeaua din fața televizorului decât spre terenul de sport. Nu vă lăsați prinși în această capcană! Iarna nu este un motiv de sedentarism. Dimpotrivă, există o mulțime de motive pentru a face mișcare indiferent de anotimp. Un program de exerciții fizice, efectuat în mod periodic și constant, contribuie la întărirea sistemului imunitar, la prevenirea excesului ponderal, la menținerea tonusului și a stării de bine. Pentru a fi în siguranță în timpul practicării sportului preferat, important este să vă pregătiți corespunzător, fie că alegeți să faceți mișcare în aer liber, fie într-un spațiu acoperit.

Sportul pune pe fugă stresul, tulburările de somn și depresia

Câți dintre noi nu se plâng acum din cauza zilelor mohorâte și visează deja la vacanța de vară? Sportul este un remediu eficient contra depresiei de sezon și un bun relaxant, datorită eliberării de endorfine – faimoșii hormoni care aduc starea de bine. Mișcarea de dimineață ne înviorează, alungă gândurile negative și ne face plinul cu energie pentru întreaga zi. Cu ajutorul sportului putem scăpa de tulburări ale somnului. Din simplul motiv că suntem motivați să ne trezim de dimineață pentru a avea timp de antrenament înainte de serviciu sau alte ocupații, ceea ce implică o oră rezonabilă de culcare. Iată un ritm de viață sănătos!
Pe lângă faptul că ne ajută să scăpăm de caloriile suplimentare, inevitabile în sezonul rece, sportul este un antidot pentru majoritatea suferințelor omului modern: migrene, dureri de spate sau cervicale, tulburări digestive.

Ce tip de mișcare putem face iarna?

Încercați mersul pe jos. Chiar și o simplă plimbare de o jumătate de oră pe zi este benefică. Știm, pare banal, dar cu toate acestea prea puțini fac asta iarna. Ieșiți din casă, chiar dacă e frig, mergeți 15 minute pe jos și veți vedea că vă veți simți mai bine. Revigorarea este garantată.
Profitați de sezonul sporturilor de iarnă, mergeți la patinoar, la schi. De acord, nu toată lumea se pricepe, dar puteți încerca măcar de câteva ori pe sezon.
Cât despre activitățile de la sală, opțiunile sunt numeroase: de la cele individuale – fitness, cardio, mers pe bandă, pe bicicletă, gimnastică medicală, pilates, yoga, până la sporturile de echipă – fotbal, tenis. Cei care au nevoie de mai multă motivație pot alege activități plăcute precum dansul, înotul. Iar dacă sunteți foarte disciplinați, puteți face 30 de minute de mișcare acasă, desigur, după ce ați învățat programul de la un specialist.

Cum ne pregătim corespunzător?

Cu toate aceste informații legate de antrenamente, jumătate de problemă este rezolvată! Mai rămâne de pus la punct pregătirea corectă în ceea ce privește alegerea echipamentului și prevenirea accidentelor. Deși sunt relativ costisitoare, merită să investim în costume și accesorii de calitate specifice fiecărui sport în parte, pentru a asigura confortul și protecția necesare. În caz contrar, după cel mult 30 de minute de activitate în aer liber, frigul sau umezeala își va spune cuvântul, iar disconfortul nu va mai permite continuarea antrenamentului. În cazul sporturilor în sală, costumele de calitate permit pielii să respire fără a se produce transpirație în exces.

Crioterapia – ajutor rapid și corect în caz de accidentări

Febra musculară, contuziile, întinderile, precum și accidentările soldate cu entorse sunt destul de frecvente în cazul practicării unei activități sportive. Acestea nu trebuie să ne descurajeze. Dacă știm să acționăm corect, consecințele vor dispărea rapid. Potrivit medicilor, prima măsură de ajutor în astfel de evenimente constă în aplicarea terapiei reci sau crioterapiei. De aceea, nu uitați să puneți în geanta cu echipament sportiv un spray cu efect răcoritor rapid și plasturi de crioterapie. Cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile și plasturii pe bază de levomentol. Această substanță produce senzația de rece la nivelul zonei afectate, ceea ce reduce durerea și ajută la prevenirea inflamației.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.