Sari la conținut

Misterul dublurilor lui Putin, descifrat cu ajutorul inteligenţei artificiale

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un nou studiu științific japonez încearcă să descifreze misterul și să confirme zvonurile despre dublurile folosite de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

În acest studiu, realizat de cercetători japonezi și publicat de celebra rețea de televiziune TBS, se stabilește că liderul rus ar folosi mai multe dubluri corporale diferite pentru aparițiile publice.

După cum detaliază „Daily Mail”, oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce au folosit mai multe imagini ale președintelui pentru a compara vocile și mișcările corpului prin tehnologia bazată pe recunoașterea facială cu inteligența artificială.

Înlocuitori ai liderului rus, la anumite evenimente publice

Potrivit acestora, Putin ar avea mai mulți înlocuitori care participă la anumite evenimente publice pentru el, conform sursei citate de rador.ro. Cercetătorii au descoperit cum arată sosiile lui Putin și în ce zone fierbinți de război au fost trimise. Astfel, s-a descoperit și că asemănarea este de numai 50%.

Zvonurile privind utilizarea de dubluri de corp ale lui Putin abundă pe internet, în timp ce alții susțin că acesta suferă de o serie de probleme de sănătate.  Cu toate acestea, acum se pare că există dovezi științifice independente și convingătoare pentru utilizarea de către acesta a dublurilor.

Sosiile lui Putin, trimise în zone de război?

Autoritii reportajului pentru rețeaua de televiziune japoneză TBS susţin că adevăratul Putin a găzduit parada anuală din acest an din Piața Roșie de Ziua Victoriei, pe 9 mai.

Dar o tehnologie sofisticată de recunoaștere facială a constatat că Putin care a inspectat Podul Crimeiiîn urmă cu zece luni se potrivește doar în proporție de 53% cu Putin din Piața Roșie.

„Experții în recunoaștere facială s-ar referi la acest lucru ca nepotrivire în majoritatea cazurilor, ceea ce ne conduce la presupunerea că poate fi vorba de un dublu”, se arată în comentariu, potrivit newsweek.ro.

O altă apariție a lui Putin – pe frontul de război din Mariupolocupat, în martie – arată o asemănare de doar 40% în ceea ce privește recunoașterea facială cu Putin văzut în Piața Roșie, spune analiza.

Şeful spionajului ucrainean deconspiră tehnica dublurilor

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, generalul Kirilo Budanov a afirmat că serviciile ucrainene au detectat „dubluri” ale lui Putin care i-au ținut locul președintelui rus la o serie de „ocazii speciale” în trecut, însă acest lucru a devenit acum o „practică obișnuită”.

„Știm în mod clar despre trei persoane care continuă să apară, dar câte sunt, nu știm. Toți și-au făcut operații estetice pentru a arăta la fel”, a declarat acesta.

„O trăsătură care îi dă de gol este înălțimea lor. Este vizibilă în videoclipuri și fotografii. De asemenea, gesturile și limbajul corporal, dar și lobii urechilor, deoarece aceștia sunt unici pentru fiecare persoană”, a continuat el.

Indicii care fac diferenţa între imagini fake cu ajutorul AI

  1. Mișcarea nenaturală a ochilor. Mișcările ochilor care nu par naturale – sau lipsa mișcării ochilor, cum ar fi absența clipirii – sunt semnale că ar putea fi vorba de un deepfake, potrivit mediacritica.md. Este dificil să reproduci mișcările oculare ale unei persoane reale și asta pentru că ochii cuiva urmăresc de obicei persoana cu care se discută.
  2. Expresii faciale lipsite de naturalețe. Când ceva arată dubios la o față, ar putea semnala transformarea feței. Acest lucru se întâmplă atunci când o imagine a fost suprapusă peste alta.
  3. Poziționare incomodă a caracteristicilor faciale. Dacă fața cuiva este îndreptată într-o direcție, iar ochii – în alta, ar trebui să ne punem întrebări.
  4. Mișcări nenaturale ale corpului. Dacă cineva pare distorsionat atunci când se întoarce în lateral sau își mișcă capul sau dacă mișcările sale sunt sacadate și dezarticulate de la un cadru la altul, videoclipul ar putea fi fals.
  5. Culori nenaturală. Tonul anormal al pielii, decolorarea, iluminarea ciudată și umbrele deplasate sunt toate semne că ceea ce vedem este probabil fals.
  6. Păr care nu arată real. Nu vei vedea într-un deepfake păr creț sau vâlvoi. De ce? Imaginile false nu pot genera aceste caracteristici individuale.
  7. Dinți care nu arată tocmai real. Este posibil ca algoritmii să nu poată genera dinți individuali, așa că absența contururilor dinților individuali ar putea fi un indiciu.
  8. Încețoșare sau nealiniere. Dacă marginile imaginilor sunt neclare sau imaginile sunt nealiniate – de exemplu, acolo unde fața și gâtul se unesc cu corpul – putem presupune că ceva nu este în regulă.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel