joi, mai 28, 2020

De multe ori se întâmplă să vedem cazuri de copii care au ochii albaștri, iar părinții au ochii căprui și automat ne ducem cu gândul la ipoteze necurate, care implică infidelitatea soției, dar acesta nu mai este cazul. Iată explicația științifică

Genetica a descoperit că toți cei care au ochii albaștri sunt genetic legați.  Dacă te întâlnești cu cineva care are ochii albaștri, la fel ca tine s-ar putea ca voi doi să fiți “înrudiți” pentru că aveți un strămoș comun.

Citește și:

Studiul de la Universitatea din Copenhaga a relevat faptul că ochii de culoare albastră reprezintă o mutație de genă și că toț oamenii ar trebui să aibă ochii de culoare căpruie.

Răspunsul este foarte simplu – genetica . Există două gene responsabile pentru culoarea ochilor – HERC2 și OCA2. HERC2 activează gena OCA2, care activează proteinele ce dau pigmentul ochilor. Dacă există o mutație într-una din gene, copilul nu va primi pigmenți și va avea ochii albaștrii.

Citește și:

Reversul – părinții cu ochii albaștri și copilul cu ochii căprui

Fiecare dintre noi moștenim o genă de la mamă și o genă de la tată. Dacă tatăl are o genă care a suferit o mutație și o genă care funcționează OCA2, copilul va avea ochii căprui deoarece moștenește gena dominantă – ochii căprui.

A.

Parteneri