Sari la conținut

Misterul longevităţii, descifrat de japonezi. Semnul special care prezice că vei trăi peste 80 de ani

longevitate
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oamenii de știință japonezi au descoperit un semn specific al longevităţii. Potrivit acestora, există o singură modalitate prin care se poate verifica cu ușurință probabilitatea ca o persoană să trăiască până la sau peste 80 de ani.

Studiul a fost realizat pe persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 80 de ani. Iar oamenii de știință japonezi au ajuns la concluzia că, dacă o persoană de 70-80 de ani merge la fel de repede ca în prima tinerețe, atunci are șanse foarte mari să trăiască până la 80 și 90 de ani.

La zece ani după începerea studiului, oamenii de știință japonezi au măsurat din nou viteza de mers a acelorași oameni și au descoperit că viteza lor de mers a crescut cu o medie de 7,5%, relatează The Health Site.

De asemenea, oamenii de știință notează că, dacă o persoană la vârsta de 60-70 de ani merge cu o viteză de aproximativ 2 metri pe secundă, atunci are aproape o sută la sută șanse de longevitate. Dacă viteza este scăzută (aproximativ 0,5 metri pe secundă), atunci probabilitatea acestui lucru este redusă semnificativ. Oamenii de știință notează că probabilitatea de longevitate este mai mare la femei.

Omul de știință Hidenori Arai a mai remarcat că japonezii par mai tineri tocmai datorită vitezei lor rapide de mers și a mersului constant. S-a dovedit că multe fapte pot fi determinate de viteza de mers a unei persoane, iar una dintre ele este probabilitatea de a trăi până la vârsta de optzeci de ani.

În acest context, se recomandă mersul în aer curat timp de cel puțin o oră și jumătate pe zi (în total), precum și menținerea unui ritm alert de mers, deoarece acest lucru exercită inima și vasele de sânge.

Alte secrete ale longevității

Antioxidanții sunt substanțe care neutralizează efectul oxidant al radicalilor liberi, promovează diviziunea celulară sănătoasă și previn îmbătrânirea timpurie a celulelor.

Alimentele bogate în antioxidanți sunt o excelentă prevenire a bolilor cronice. Prin urmare, nu este de mirare că centenarii din întreaga lume sunt uniți de dragostea lor pentru produsele care conțin aceste substanțe, și anume:

– ceai verde;

– cafea;

– fructe de pădure și fructe proaspete, în special acre;

– nuci;

– leguminoase;

– vin roșu.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce au în comun centenarii?

De asemenea, specialiştii în geriatrie susţin că centenarii sunt uniți și de dragostea pentru alimentele bogate în acid lactic: varză murată, iaurt, pâine neagră cu aluat.

Locurile de pe Pământ în care trăiesc mulți centenari sunt insula Okinawa din Japonia; Loma Linda în California; Peninsula Nicoya din Costa Rica. Speranța medie de viață acolo este de 80-90 de ani și sunt mulți bătrâni de peste 110 ani.

Este interesant că nu numai ecologia, ci și filosofia locală de viață au influențat astfel de indicatori. Centenarii sunt de obicei remarcați pentru moderația lor în mâncare.

Nu există restricții specifice, principalul lucru este o dietă echilibrată, în care predomină cerealele și leguminoasele, dar nu este necesar să excludem produsele lactate și carnea. Ceea ce îi unește cu adevărat pe locuitorii din „zonele albastre” este dragostea lor pentru nuci (sunt bogate în antioxidanți).

Japonezii, de exemplu, respectă regula că stomacul este plin în proporție de 80%. Ei cred că aceasta este cea mai sănătoasă porție pentru o persoană și pun lingura jos de îndată ce apar primele semne de sațietate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel