Sari la conținut

Mit despre ciocolată și adevărul din spatele ei: Singurul lucru care poate afecta negativ aspectul este asta

ciocolata, beneficii pentru sanatatea persoanelor de peste 50 de ani
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ciocolata neagră

Mit despre ciocolată și adevărul din spatele ei. Ciocolata este considerată un produs dăunător pentru sănătate.  Mulți medici chiar avertizează că acest desert poate duce la obezitate. Cu toate acestea, dacă respectați măsura și știți ce fel de ciocolată să consumați, atunci nu vor fi probleme cu sănătatea și excesul de greutate.

Mituri despre ciocolată
Afirmația că toată ciocolata provoacă obezitate este un mit, subliniază nutriționistul Oleg Kravchenko.

„Singurul lucru care poate afecta negativ aspectul este folosirea excesivă a ciocolatei, care conține mult zahăr adăugat și diverse umpluturi, inclusiv caramel”, spune expertul.

Toate aceste ingrediente suplimentare reduc beneficiile desertului și măresc conținutul caloric al acestuia, dar dacă consumi ciocolată neagră, nu vor exista consecințe negative pentru sănătatea ta, subliniază Oleg Kravchenko.

Ciocolata poate favoriza pierderea în greutate

Ciocolata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicul arată că prezența ciocolatei negre în alimentație va aduce chiar și beneficii pentru sănătate. Acest desert, dacă este consumat cu moderație, poate favoriza pierderea în greutate. Boabele de cacao conțin o substanță care poate descompune grăsimile – teobromina.

„Potrivit cercetătorilor, ciocolata neagră conține de cinci ori mai mult din acest element benefic decât ciocolata cu lapte”, spune medicul.

Proprietăți benefice ale ciocolatei

  • Ciocolata neagra are un efect benefic asupra vaselor de sange, reducand tensiunea arteriala. Are proprietăți antioxidante. Scade colesterolul și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.
  • Consumul de ciocolată neagră ajută la îmbunătățirea imunității prin afectarea celulelor acesteia. Produsul previne inflamația nu numai în intestine, ci și în întregul corp. Studiile imagistice arata ca polifenolii continuti in ciocolata au un efect benefic asupra creierului.
  • Consumul regulat de porții mici de ciocolată (până la 30 g pe zi) cu conținut de cacao (72% sau mai mult) îmbunătățește fluxul sanguin și îmbogățește creierul cu glucoză și oxigen, ceea ce poate întârzia dezvoltarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson.

Flavonoidele îmbunătățesc funcția trombocitelor

Cercetările arată că flavonoidele îmbunătățesc funcția trombocitelor, ceea ce, la rândul său, minimizează probabilitatea apariției cheagurilor de sânge. În caz de anxietate crescută la o persoană, consumul de ciocolată ajută la reducerea stresului, favorizând relaxarea. Cofeina conținută în cacao activează creierul.

Ciocolata poate reduce riscurile cardiace

„O analiză publicată în august 2011 într-un jurnal medical britanic a legat ciocolata de bolile de inimă și problemele metabolice. Studiul a constatat că ciocolata poate reduce riscurile cardiace, altele decât atacul de cord cu 37%. De asemenea, a arătat o reducere cu 35% a probabilității de tip. 2 diabet cu utilizarea lui”, relatează expertul.

Ciocolata neagră poate reduce riscul de atacuri de cord

În 2012, profesorul australian Christopher Reid a descoperit că ciocolata neagră poate reduce riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral. Cercetările sale s-au concentrat asupra persoanelor cu sindrom metabolic și hipertensiune arterială, dar fără boli de inimă sau diabet. Consumul regulat de ciocolată cu cacao reduce șansele de complicații cardiace cu cel puțin 60%.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel