duminică, februarie 5, 2023

Colesterolul mare apare în urma unui aport exogen crescut, printr-o alimentație bogată în colesterol, grăsimi saturate și de tip „trans”. Iar carnea este unul dintre cele mai controversate alimente, care continuă să suscite cele mai înfocate dezbateri privind riscurile și beneficiile pe care le-ar aduce organismului.

De ce este blamată carnea? Ar crește nivelul de colesterol rău și implicit, dacă ai mânca mai puțină carnea, și nivelul colesterolului s-ar reduce. Acest factor este mit sau realitate?

Te-ar mai interesa: Cel mai puternic tonic și depurativ natural pentru...

Mit sau realitate: Dacă renunț la carne, scade colesterolul?

Potrivit Romedic, colesterolul are o reputație proastă. Majoritatea îl consideră însă un factor negativ, direct legat de bolile cardiovasculare.

În realitate, colesterolul este o moleculă vitală pentru organism, alcătuind învelișul tuturor celulelor și fiind implicată în procesul de producție al hormonilor. Este extrem de important pentru buna funcționare a sistemului nervos și a tractului intestinal, oferind totodată protecție integrității structurale celulelor.

În mod normal, în corpul nostru există între 1100 și 1700 miligrame de colesterol, dintre care 25% provine din alimentație și 75% e produs de ficat.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre crizele de ficat. Ce semne apar câ...

Organismul reglează nivelul de colesterol, în sensul că ajustează cantitatea de colesterol pe care o produce intern în funcție de aportul din alimente: dacă din hrana ingerată colesterolul preluat e prea puțin, va produce mai mult și invers, dacă nivelul de colesterol din alimente e prea mare, organismul va produce mai puțin.

Ideea că o alimentație bazată pe colesterol ar crește automat și nivelul de colesterol din sânge a apărut acum mai bine de 50 de ani, în urma unor teste realizate pe oameni și animale. Astăzi se cunoaște faptul că nivelul de colesterolul din sânge nu este decât într-o mică măsură influențat de colesterolul din alimente, așa cum am văzut.

Te-ar mai interesa: Trei zodii care își găsesc iubirea târziu în viață...

Un exemplu relevant în acest sens este cazul persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului, în ciuda unei alimentații sărace în colesterol. Dacă însă la majoritatea persoanelor impactul colesterolului din alimente este limitat, la unii nivelul colesterolului din sânge variază foarte mult în funcție de ceea ce consumă, de aceea este important să fie precauți cu alimentel bogate în colesterol.

Te-ar mai interesa: Băutura care micșorează creierul! Poate cauza deme...

De asemenea, când colesterolul din sânge ajunge la un nivel considerat nociv pentru sănătate, atunci medicii recomandă o modificare a alimentației, pentru a limita astfel orice posibilă sursă de colesterol. Carnea este unul dintre alimentele de evitat.

Atenție! Nu toate tipurile de carne trebuie eliminate

Carnea roșie (de porc, de miel sau vită) este mult mai bogată în colesterol decât cea de pasăre (fără piele) sau decât peștele, așa că e bine să o evitați.

Te-ar mai interesa: Postul intermitent: 10 beneficii uluitoare pentru ...

Asociația Americană a Inimii recomandă un consum zilnic de carne slabă care să nu depășească 170 de grame.

  • Foarte important este și modul de a prepara carnea: este de preferat cea fiartă, gătită la abur ori pe grătar, decât cea prăjită;
  • Ținerea sub control a colesterolului nu se face doar prin limitarea consumului de carne. Este importantă limitarea tuturor alimentelor cu un conținut ridicat de colesterol și introducerea în dietă a celor cu puțin sau fără colesterol. Nu în ultimul rând, alimentația trebuie susținută și de activitatea fizică;
  • Pe lângă modificarea stilului alimentar, a doua modalitate de a reduce nivelul colesterolului din sânge este administrarea de medicamente. Acestea trebuie luate doar cu recomandarea medicului!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private