Mit sau realitate: depresia poate crește riscul de cancer

Studii realizate pe un eșantion de peste 14.000 de persoane, timp de 15 ani, au ajuns la concluzia că este imposibil de stabilit o legătură între depresie și cancer.

Oamenii afirmă uneori și gândesc adeseori că o stare depresivă crește riscul de a dezvolta cancer. ‘Aceasta este o părere extrem de veche și înrădăcinată. Ea se regăsește chiar în scrierile socratice’, subliniază Cedric Lemogne, profesor de psihiatrie și cercetător în cadrul Inserm. Numai că, după cum a relevat noul studiu, ‘această idee este una falsă’, subliniază Lemogne.

Pentru a verifica respectivul dicton popular, omul de știință francez, ale cărui studii pe marginea subiectului au fost publicate în revista The American Journal of Epidemiology, a cercetat mai întâi toate lucrările cele mai serioase cu privire la această teză. Niciuna dintre ele nu a reușit vreodată să confirme sau să infirme vreo legătură de cauză și efect între depresie și cancer.

În aceste condiții, Lemogne și-a ațintit atenția spre marea comunitate Gazel (foștii angajați ai EDF-GDF), creată în 1989 de o echipă din Villejuif și care numără puțin peste 14.200 de participanți. Acest grup oferă în același timp date valide despre apariția cancerului, dar și despre depresii inventariate. ‘Interesul pentru acest gen de grup este determinat de faptul că permite înmagazinarea de date cu o evoluție extrem de satisfăcătoare’, continuă omul de știință.

Primele evidențe ale depresiilor au fost efectuate, în cadrul grupului, în 1993, apoi reînnoite la fiecare trei ani, timp de 15 ani. Întreruperile în activitatea profesională din rațiuni de depresie au fost luate de asemenea în considerare. ‘Începând din acest moment, s-a monitorizat dacă persoanele depresive aveau risc mai mare ca alte persoane de a dezvolta cancer’, explică Cedric Lemonge. S-a constatat că nu există nicio asociere semnificativă între stările de depresie și cele cinci tipuri de cancer luate în considerare: de prostată, mamar, de colon, limfom și leucemie.

În schimb, această concluzie nu exclude faptul că persoanele care sunt anunțate că au dezvoltat cancer să sufere simptome depresive. ‘Depresia afectează una dintre patru persoane bolnave de cancer, ceea ce este mult’, subliniază Cédric Lemogne. ‘De multe ori, anturajul persoanelor bolnave de cancer le spune că trebuie să lupte, ca și cum ar fi anormal sau periculos ca ele să se simtă abătute’, în condițiile în care este important mai ales ca ele să-și urmeze tratamentul pentru cancer și pentru depresie, insistă medicul.

Chiar dacă starea de depresie nu influențează dezvoltarea cancerului, aceasta nu înseamnă că o problemă psihosomatică nu poate influența starea de sănătate a unei persoane: ‘S-a demonstrat deja că stresul la locul de muncă poate provoca infarcturi de miocard’. Totuși, acest lucru nu presupune aceleași mecanisme.

Sprijinul din partea celor apropiați este, în schimb, primordial pentru persoanele bolnave de cancer, după cum amintește un studiu american publicat săptămâna trecută. Acesta a demonstrat că mariajul crește în mod substanțial șansele de vindecare pentru persoanele bolnave de cancer.

Nu este deloc sigur că studiile efectuate de Inserm vor duce la o schimbare radicală a mentalităților. Fără îndoială, va trebui să treacă mult timp ca să dispară ideea privind legătura între depresie și cancer, în condițiile în care numărul de cazuri de cancer în sânul populației franceze este în creștere și se încearcă astfel explicarea inexplicabilului.

Recent Posts

Ce au găsit părinții unei fetițe în camera ei, după ce aceasta s-a plâns că are un monstru sub pat: A fost un coșmar!

Copiii mici vor încerca aproape orice pentru a evita să meargă la culcare la timp.…

23 de minute ago

Aceasta este cea mai importantă vitamina pentru inimă după 60 de ani

Studiul, publicat în British Medical Journal, a pus în lumină potențialul vitaminei D de a…

53 de minute ago

Cele mai supărăcioase zodii. Nu le convine nimic și se enervează din orice

V-ați întrebat vreodată de ce unii oameni par să se supere mai ușor decât alții?…

o oră ago

Fenomenul despre care Nikola Tesla a avertizat și care ne-ar putea îmbolnăvi pe toți

Pe rețelele de socializare, sute de internauți susțin că frecvența electromagnetică a Pământului s-a schimbat.…

2 ore ago

Alimente de post pe care să NU le mănânci în Săptămâna Mare. Amintesc de chinurile Mântuitorului

Săptămâna Patimilor, cuprinsă între 29 aprilie și 4 mai 2024, reprezintă cea mai însemnată perioadă…

2 ore ago

Momente de cumpănă pentru două zodii. Se întoarce roata destinului

Momente de cumpănă pentru două zodii. Mariana Cojocaru spune că este posibil să apară eventuale…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului