Sari la conținut

Moartea lui Iisus Hristos: un nou studiu științific oferă dovezi definitive

Iisus
Sursă foto: EVZ
Descoperire despre Iisus

Conform relatărilor evanghelice, după Cina cea de Taină, Iisus a fost arestat, interogat de Ponțiu Pilat și, în cele din urmă, crucificat pe Golgota. Cu toate acestea, circumstanțele morții sale au fost subiect de dezbatere timp de secole.

Recent, un medic devenit preot a efectuat o analiză științifică a acestui eveniment. Acest studiu poate marca prima dată când se oferă o perspectivă asupra morții lui Iisus dincolo de Biblie.

Descoperirea adevărului despre moartea lui Iisus

Profesorul Patrick Pullicino și-a împărtășit ipoteza în Catholic Medical Quarterly (CMQ), unde a sugerat că Iisus Hristos a suferit complicații de la un umăr dislocat în timpul răstignirii sale.

Aceasta se bazează pe o analiză atentă a Giulgiului din Torino, o relicvă despre care se presupune că ar fi înfășurat trupul lui Iisus după moartea sa.

Potrivit lui Pullicino, luxația a fost atât de gravă încât mâna dreaptă era vizibil mai joasă decât cea stângă, cu o diferență de aproximativ 10 centimetri în înălțime.

Deși această teorie a atras atenția multora, unii experți și-au exprimat scepticismul, susținând că nu există dovezi medicale concludente care să susțină ideea că o dislocare a umărului poate provoca hemoragii interne fatale.

Ce este Giulgiul din Torino?

Giulgiul din Torino, cunoscut și ca Sfântul Giulgiu, este unul dintre cele mai emblematice obiecte din creștinism.

Este o pânză de in care prezintă imaginile din față și din spate ale unui bărbat care pare să fi suferit traume fizice în concordanță cu crucificarea lui Iisus.

Deși se susține că această pânză a învelit trupul lui Iisus din Nazaret după moartea sa, autenticitatea sa nu a fost încă confirmată definitiv.

Mai multe studii, inclusiv analiza cu radiocarbon efectuată în 1988, sugerează că ar putea data din Evul Mediu, mai exact între secolele al XII-lea și al XIV-lea.

Ea se află în prezent în Capela Regală a Duomo di Torino, o operă impresionantă de arhitectură barocă din Italia, proiectată special pentru a adăposti această relicvă.

Durerea lui Iisus nu a fost doar fizică

Experții susțin că experiența lui Iisus în timpul răstignirii sale a depășit simpla suferință fizică. Chiar înainte ca chinul de pe cruce să înceapă, au existat semne fizice evidente de stres extrem asupra lui Iisus Hristos.

Potrivit relatărilor, în noaptea dinaintea execuției sale, el a fost văzut de ucenicii săi într-o stare de „agonie” pe Muntele Măslinilor. În timpul acelei nopți, nu numai că nu a putut dormi, dar a și transpirat abundent.

Acest nivel de stres fizic a fost atât de intens încât vasele de sânge din glandele sale sudoripare s-au rupt, provocând emisia de picături de sânge, un fenomen cunoscut sub numele de hematohidroză, potrivit unui raport detaliat din Christiananswers.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel