Sari la conținut

Moartea nu vine fără avertisment. 6 simptome ale unui muribund

boala
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de avertizare despre moarte

Procesul morții este diferit pentru fiecare persoană, dar, în general, există câteva semne care indică faptul că cineva este aproape de moarte.

Pierderea unei persoane apropiate poate fi incredibil de dureroasă – chiar dacă vă așteptați de ceva timp.

De asemenea, s-ar putea să vă simțiți epuizat dacă ați avut grijă de o persoană dragă pe o perioadă lungă de timp.

Nu există un mod corect sau greșit de a reacționa la moarte, iar momentul ar putea chiar să vă ia prin surprindere.

Deși experiența fiecărei persoane în ceea ce privește doliul este unică, este totuși important să urmăriți semnele care indică faptul că cineva este aproape de moarte.

Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să știi când cineva a murit sau se află în ultimele clipe de viață.

Acestea fiind spuse, există șase semne cheie de avertizare la care trebuie să fim atenți și care se dezvoltă la aproape toată lumea.

Deși pot părea îngrijorătoare, acestea sunt adesea nedureroase și reprezintă doar o parte normală a procesului de moarte, scrie Mirror.

persoana pe moarte
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Pierderea poftei de mâncare

Cineva care este aproape de moarte va avea, de obicei, un apetit mult mai mic.

Ei nu au o nevoie la fel de mare de hrană, așa că nu este neobișnuit ca pacienții să dezvolte o gură uscată.

Organizația caritabilă Hospice UK a declarat: „S-ar putea să fie un efort prea mare să mănânce și să bea. În acest caz, le puteți oferi înghițituri sau mușcături mici, cu condiția ca aceștia să fie conștienți și să poată înghiți în continuare.

„De asemenea, puteți ajuta o persoană cu gură uscată oferindu-i o băutură printr-un pai, umezindu-i gura cu un burete umed, punându-i în gură fulgi de gheață sau aplicându-i balsam de buze.”

Modificări ale respirației

Persoanele care se apropie de sfârșitul vieții nu mai au nevoie de atât de mult oxigen, a declarat organizația caritabilă.

Respirația lor ar putea deveni mai superficială și ar putea să gâfâie frecvent pentru a încerca să atragă mai mult oxigen.

De asemenea, unii pacienți ar putea dezvolta un sunet de zgomot când respiră, deoarece nu pot reabsorbi fluidele din piept sau din gât.

Senzație de somnolență

Unii oameni ar putea constata că dorm mult mai des înainte de a muri.

Hospice UK a spus: „Este posibil ca aceștia să petreacă mai mult timp dormind și vor fi adesea somnoroși chiar și atunci când sunt treji.

„De asemenea, este posibil ca aceștia să intre și să iasă din starea de conștiență. Unii oameni devin complet inconștienți pentru perioade de timp înainte de a muri – acest lucru ar putea fi pentru o perioadă scurtă sau chiar mai multe zile.”

Neliniște

Nu este neobișnuit ca pacienții să se simtă din ce în ce mai neliniștiți înainte de a muri.

Acest lucru ar putea fi cauzat de un dezechilibru chimic în creier sau ca urmare a medicației.

Neliniștea ar putea fi combinată și cu confuzia, ca urmare a faptului că intră și iese din somn.

În ultimele momente înainte de moarte, pacienții devin adesea mai calmi.

Modificări ale pielii

Organizația de caritate a spus: „Modificările metabolismului muribundului pot face ca respirația, pielea și fluidele corporale să aibă un miros distinctiv, asemănător cu cel al unui dizolvant de lac de unghii.

„Dacă o persoană moare de cancer de intestin sau de stomac, acest miros poate fi destul de puternic.”

Pielea din jurul mâinilor și picioarelor pacienților ar putea căpăta o culoare albastră moțată, iar pielea lor s-ar putea umfla puțin.

Acest lucru este cauzat de reducerea circulației sângelui și este normal ca sângele să se acumuleze sau să se coaguleze în corp – în special la baza coloanei vertebrale

Incontinența

Mușchii vezicii urinare și ai intestinului ar putea începe să se relaxeze în ultimele zile de viață.

Deși ar putea fi dureros de observat, este complet normal.

Nu este neobișnuit ca pacienții să aibă mai puține scaune dacă mănâncă mai puțin, iar urina lor ar putea deveni deosebit de închisă la culoare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel