Sari la conținut

Modalități naturale de a reduce acidul uric în organism

acidul uric
Sursă foto: pixbay.com

Anumite condiții de sănătate, precum și dieta și genetica, pot cauza niveluri ridicate de acid uric. Modificările dietetice, cum ar fi evitarea alcoolului și limitarea anumitor alimente și băuturi, pot ajuta la scăderea nivelului.

Acidul uric este un deșeu natural din digestia alimentelor care conțin purine. Purinele se găsesc în niveluri ridicate în unele alimente, cum ar fi:

  • carne rosie
  • carne de organe
  • sardine
  • bere

Purinele sunt, de asemenea, formate și descompuse în corpul tău.

În mod normal, corpul tău filtrează acidul uric prin rinichi și prin urină. Dacă consumi prea multă purină în dieta ta sau dacă corpul tău nu poate scăpa de acest produs secundar suficient de repede, acidul uric se poate acumula în sânge.

Un nivel normal de acid uric este sub 6,8 mg/dLT. Un nivel ridicat de acid uric (peste 6,8 mg/dL) este cunoscut sub numele de hiperuricemie. Acest lucru poate duce la o boală numită gută care provoacă articulații dureroase care acumulează cristale de urat. De asemenea, vă poate face sângele și urina prea acide.

Acidul uric se poate acumula în organism din mai multe motive. Unele dintre acestea sunt:

  • cura de slabire
  • genetica
  • obezitate sau supraponderalitate

Anumite tulburări de sănătate pot duce, de asemenea, la niveluri ridicate de acid uric:

  • boală de rinichi
  • diabetul zaharat
  • hipotiroidism
  • unele tipuri de cancer sau chimioterapie
  • psoriazis

Limitați alimentele bogate în purine

Puteți limita sursa de acid uric din dieta dumneavoastră. Alimentele bogate în purine includ unele tipuri de carne, fructe de mare și legume. Toate aceste alimente eliberează acid uric atunci când sunt digerate.

Evitați sau reduceți consumul de alimente precum:

  • carne rosie
  • carne de organe
  • peşte
  • crustacee
  • păsări de curte

Rezultatele unui studiu din 2020 sugerează că scăderea aportului de legume bogate în purine ar putea să nu afecteze nivelul de acid uric.

Evita zaharul /Alimente cu zahăr

În timp ce nivelurile ridicate de acid uric sunt în mod obișnuit legate de o dietă bogată în proteine, aportul de zahăr poate juca, de asemenea, un rol.

Fructoza este un zahăr natural care se găsește în fructe și miere. Pe măsură ce corpul tău descompune fructoza, aceasta eliberează purine și crește nivelul de acid uric.

Alte tipuri de zaharuri adăugate la alimente includ zahărul de masă, siropul de porumb și siropul de porumb bogat în fructoză, printre altele.

Luați măsuri pentru a reduce cantitatea de zahăr pe care o consumați prin acești pași:

  • Limitați alimentele procesate, ambalate.
  • Verificați etichetele alimentelor pentru zaharuri adăugate.
  • Potolește pofta de zahăr cu fructe proaspete.

Băuturi dulci

Băuturile cu zahăr, sifonul și chiar și sucurile de fructe proaspete sunt adesea bogate în zahăr.

Fructoza din băuturi este absorbită mai repede decât zaharurile din alimentele integrale, deoarece băuturile nu conțin fibre, proteine sau alți nutrienți. Cercetările arată că această absorbție mai rapidă a zaharurilor rafinate crește nivelul de zahăr din sânge și duce, de asemenea, la cantități mai mari de acid uric.

Înlocuiți băuturile dulci cu:

  • apă
  • apă carbogazoasă
  • ceai neîndulcit din plante, ceai negru sau verde
  • cafea (fara zahar adaugat)

Slăbește

Obezitatea poate contribui la creșterea nivelului de acid uric. Transportul kilogramelor în plus poate crește producția de acid uric și poate scădea excreția de acid uric prin urină.

Dacă sunteți supraponderal, cel mai bine este să evitați dietele la modă și dietele accidentale. Discutați cu un nutriționist despre o dietă sănătoasă și un plan de slăbire pe care îl puteți urma. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un obiectiv de greutate sănătos pentru tipul dumneavoastră de corp.

Gestionați nivelul zahărului din sânge

Cercetările arată că hiperuricemia este legată de dezvoltarea diabetului zaharat și a complicațiilor asociate. Persoanele care au glicemie crescută, cum ar fi cei care trăiesc cu prediabet sau diabet, prezintă, de asemenea, un risc crescut de consecințe negative ale hiperuricemiei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora această legătură.

Verificați nivelul zahărului din sânge când vizitați medicul. Acest lucru este important chiar dacă nu aveți diabet zaharat.

Medicul dumneavoastră poate dori să vă verifice nivelul de insulină seric pe lângă nivelul de glucoză din sânge dacă este suspectată rezistența la insulină.

Adaugă mai multe fibre în dieta ta

Consumul de mai multe fibre poate ajuta la reducerea nivelului de acid uric. Fibrele vă pot ajuta, de asemenea, să echilibrați nivelul zahărului din sânge și al insulinei. De asemenea, tind să crească sațietatea, ajutând la scăderea riscului de a mânca în exces.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel