Sari la conținut

Modalități naturale de a stimula funcția hipotalamusului. Hipotalamusul este o parte esențială a creierului uman și este adesea considerat „centrul de control” pentru majoritatea hormonilor

Hipotalamusul este o parte esențială a creierului uman și este adesea considerat „centrul de control” pentru majoritatea hormonilor. Relația sa de lucru cu glanda pituitară, precum și cu glandele suprarenale ne afectează atât sistemele nervoase, cât și sistemele endocrine.

Ce face mai exact hipotalamusul? Pentru început, joacă un rol în aportul caloric, în reglarea greutății și în căldura corpului. Sunt sigur că începi să înțelegi că, chiar dacă nu erai deja familiarizat cu funcția hipotalamusului, este în mod clar importantă pentru existența umană.

Hipotalamusul este situat adânc în creier, chiar deasupra bazei craniului. Principala sa funcție generală este de a regla homeostazia corpului nostru.

Cu alte cuvinte, ajută la menținerea corpului uman într-o stare constantă, de echilibru. Atunci când hipotalamusul nu funcționează corect, aceasta afectează funcționarea glandei pituitare, care controlează suprarenalele, ovarele, testiculele și glanda tiroidă. Deci, atunci când funcția hipotalamusului nu este corectă, există o mulțime de alte lucruri afectate care sunt vitale pentru o sănătate bună.

Cercetările recente arată chiar că multe aspecte ale îmbătrânirii sunt controlate de hipotalamus. Studiile dau speranță în posibilitatea că am putea schimba semnalul din hipotalamus pentru a încetini procesul de îmbătrânire și pentru a crește longevitatea.

Să aruncăm o privire la exact când și cum această parte a creierului ne poate afecta sănătatea și cum putem stimula în mod natural funcția acestei glande subestimate.

Ce este hipotalamusul?

Hipotalamusul este o structură mică din creier, care are aproximativ dimensiunea unei migdale. Dacă sunteți familiarizat cu anatomia creierului, hipotalamusul este situat sub talamus și coboară din creier în tulpina pituitară, care se conectează la glanda pituitară.

Hipotalamusul coordonează activitatea sistemului nervos autonom și joacă, de asemenea, un rol semnificativ în funcționarea sistemului endocrin datorită relației sale complexe cu glanda pituitară.

Conține nuclee specializate concepute pentru a face o activitate specifică, cum ar fi menținerea multor funcții fiziologice de bază, inclusiv temperatura corpului, tensiunea arterială, echilibrul fluidelor și electroliților și reglarea digestiei.

Cum funcționează exact hipotalamusul în corpul nostru? Ne conectează sistemele endocrin și nervos, iar glanda pituitară primește semnale de la hipotalamus. Hipotalamusul și glanda pituitară sunt conectate atât prin căi nervoase cât și chimice, iar hipotalamusul produce și secretă neurotransmițători, neuropeptide și câțiva neurohormoni.

Hormonii hipotalamusului

Hipotalamusul produce hormoni care se deplasează în jos prin tulpina pituitară până în lobul posterior al glandei pituitare, unde acești hormoni sunt eliberați direct în fluxul sanguin.

Hormonii vitali produși în hipotalamus includ:

  • Hormon antidiuretic
  • Oxitocina
  • Hormonul eliberator de corticotropină
  • Dopamina
  • Hormonul de eliberare a hormonului de creștere
  • Somatostatina
  • Hormonul de eliberare a gonadotropinei
  • Hormonul de eliberare a tirotropinei

Hipotalamusul este, de asemenea, vital pentru buna funcționare și sănătate a tiroidei. Hormonii primari care sunt produși de tiroida se numesc T4 și T3. Producția lor depinde de hipotalamusul care simte cu exactitate nevoia de mai mulți hormoni tiroidieni în fluxul sanguin și semnalizează glandei pituitare să elibereze apoi mai mult.

Hormonul de stimulare a tiroidei este în mod normal eliberat de glanda pituitară ca răspuns la schimbarea nivelurilor de hormoni tiroidieni din sânge, dar dacă aveți hipotiroidism sau boala Hashimoto, acest sistem eșuează.

În general, hipotalamusul produce hormoni care controlează:

  • Temperatura corpului
  • Ritm cardiac
  • Foame
  • Dispozitie
  • Eliberarea de hormoni din multe glande, în special din glanda pituitară
  • Dorinta sexuala
  • Somnul
  • Setea

Modalități naturale de a stimula funcția hipotalamusului

1. Creșteți aportul de crom

Cromul este un oligomineral necesar organismului în cantități mici pentru o funcționare sănătoasă. Hipotalamusul este extrem de important, o parte centrală a sistemului nervos autonom care ajută la controlul temperaturii corpului, setea, foamea, somnul și activitatea emoțională.

Studiile au asociat cromul cu un hipotalamus mai sănătos. Cercetările sugerează că poate ajuta la menținerea hipotalamusului într-o stare mai tinerească, poate regla mai bine apetitul la adulții în vârstă și poate preveni efectele negative asupra neuronilor creierului cauzate de îmbătrânire.

USDA raportează că acestea sunt cele mai bune surse de hrană pentru a obține mai mult crom în mod natural prin dieta ta:

  • Brocoli
  • Cartofi
  • Usturoi
  • Busuioc
  • Carne de vită hrănită cu iarbă
  • Portocale
  • Curcan
  • Fasole verde
  • Mere
  • Banane

2. Folosiți uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale de tămâie și smirnă nu au doar o istorie extrem de lungă de utilizare care datează din timpurile biblice, ci s-a dovedit, de asemenea, că îmbunătățesc sănătatea creierului. Doi compuși activi primari numiți terpene și sesquiterpene se găsesc atât în uleiul de tămâie, cât și în uleiul de smirnă. Ambii acești compuși au demonstrat efecte antiinflamatorii și antioxidante asupra organismului.

Sesquiterpenele sunt capabile să traverseze bariera hemato-encefalică și să stimuleze sistemul limbic al creierului și al altor glande, promovând memoria și eliberând emoții. S-a descoperit că sesquiterpenele cresc oxigenul în jurul receptorilor din apropierea hipotalamusului, glandelor pineale și hipofizare. Sesquiterpenele au, de asemenea, un efect specific asupra centrului nostru emoțional din hipotalamus, ajutându-ne să rămânem calmi și echilibrați.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel