Sari la conținut

Modificări istorice în sistemul de pensii: crește vârsta de pensionare și scad pensiile!

pensie
Sursă foto: Romania TV
Pensie

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, cu o largă majoritate, proiectul de lege care aduce schimbări semnificative în sistemul pensiilor de serviciu pentru magistrați. Inițiat de liderii coaliției de guvernare, proiectul a primit 259 de voturi „pentru”, un singur vot „contra” și 25 de abțineri, fiind modificat substanțial în cadrul Comisiei pentru muncă.

Vârsta unică de pensionare: 65 de ani din 2026

Una dintre cele mai importante modificări adoptate prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2026, toți judecătorii și procurorii să se poată pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani. Această măsură înlocuiește sistemul etapizat propus inițial, care prevedea o creștere graduală a vârstei de pensionare până în anul 2045.

„S-a renunțat la eşalonarea vârstei de pensionare. Din 2026, magistraţii vor ieşi la pensie la 65 de ani”, a declarat Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă.

Totodată, a fost schimbat și modul de calcul al pensiei de serviciu pentru magistrați. Un amendament propus de USR și adoptat de Camera Deputaților prevede ca pensia să reprezinte 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor primite în ultimele 48 de luni de activitate.

Cu toate acestea, cuantumul net al pensiei nu va putea depăși 100% din salariul net din ultima lună de activitate, stabilind astfel un plafon clar pentru veniturile de după pensionare.

judecata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cine beneficiază de noile prevederi

De noile reguli vor beneficia:

  • Judecătorii și procurorii,
  • Judecătorii Curții Constituționale,
  • Magistrații-asistenți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție și ai Curții Constituționale,
  • Personalul de specialitate juridică, cu o vechime de cel puțin 25 de ani, realizată exclusiv în aceste funcții.

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizaţiei de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, se arată în acest amendament.

După adoptarea de către Camera Deputaților, proiectul urmează să ajungă în Senat, care este for decizional. Legea va intra în vigoare doar după aprobarea acesteia în Senat și promulgarea de către președintele României.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel