Sari la conținut

Modificări majore la acordarea concediului medical. În ce condiţii se vor bloca banii

concedii medicale
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Concediu medical

Acordarea concediilor medicale în ultimii ani a dus la golirea vestieriei statului, după ce, în primele luni din 2023, au fost solicitate deja sume care totalizează 60% din bugetul pentru acest an.

Deputata liberală Raluca Turcan a depus în Parlament o inițiativă care prevede că poliția va putea efectua controale la locuințele celor în concediu medical. O astfel de măsură restrictivă a început în timpul crizei din anii 2009-2010, fiindcă erau multe suspiciuni în sistem, când se diminuase semnificativ bugetul Fondului Național Unic de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, până în 2015, în România a existat o comisie formată din angajaţi de la Casele de Sănătate şi poliţişti. Aceştia erau obligaţi, prin lege, să îi verifice pe angajaţii aflaţi în concediu medical, aminteşte digi24.ro. Dacă nu erau găsiți acasă sau refuzau controlul, riscau să nu le mai fie plătită indemnizația de incapacitate temporară de muncă.

Deși Ordonanța a intrat imediat în Parlament, a fost uitată prin sertare. Ordonanța știm că isi face efectul imediat de la publicare, dar senatorii și deputații trebuie și ei sa o treacă și de Parlament. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în 2015, Parlamentul de atunci a decis sa vină cu un proiect care să anuleze, în fapt, Ordonanța.

Tentative eşuate de supra-control în ultimii ani

Parlamentarii de atunci susțineau că „Reglementarea este excesivă și absența de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezintă un motiv de suspendare a drepturilor”. Tot în 2015, Guvernul a avut o altă încercare de a reglementa măsura, dar s-a lăsat păgubaș.

Acum, Raluca Turcan depune în Parlament un nou proiect. Ea spune că în doar 2 luni de la începutul anului 2023, s-au solicitat deja sume în total de 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale.

Aceste controale ar urma să fie realizate de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale.

Persoanele care nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea, nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical.

„Proiectul pe care l-am inițiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp și în condițiile stabilite prin lege.

Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare/ locale”, a explicat Raluca Turcan.

Turcan: Soluții concrete pentru a stopa risipa și eventualele fraude

Aceasta dă însă asigurări că se vor respecta drepturile și libertățile cetățenești garantate de Constituția României și se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reședinței asiguratului.

„Prin inițiativa legislativă propusă venim cu soluții concrete pentru a stopa risipa și eventualele fraude introducând obligația persoanelor care intră în concediu medical (care nu sunt internate) pentru incapacitate temporară de muncă de a declara adresa la care vor fi pe perioada concediului și de a permite controlul în intervalul de timp declarat”, mai anunță inițiatoarea proiectului.

„Persoanele care nu vor face această declarație, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical. Trebuie să fim responsabili cu puținii bani pe care îi avem la dispoziție pentru plata concediilor medicale”, propune fostul ministru al Muncii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel