joi, mai 28, 2020
Te zbați în somn, miști mâinile și picioarele în timp ce dormi și te plimbi prin tot patul? Acestea ar putea fi semnele timpurii ale bolii Parkinson.
Somnul agitat, mișcările violente, țipatul, mișcarea ochilor și lovitul persoanelor în somn sunt caracteristici ale unei tulburări numite parasomnie (RBD).
Cercetătorii au descoperit că aproape jumătate dintre persoanele care suferă de această afecțiune a somnului au dezvoltat boala Parkinson sau de altă afecțiune neurologică. Și mai mult, între 81 și 90% dintre pacienții cu RBB au dezvoltat ulterior o tulburare neurodegenerativă.
“Dacă ai această tulburare a somnului și vei trăi mult timp, aproape în mod sigur vei avea Parkinson sau o afecțiune similară”, a spus prof. Michael Howell, din cadrul Universității din Minnesota și coautor al cercetării. Aproximativ 0,5% din populație (35 de milioane de oameni) suferă de parasomnie. Deși nu există un tratament pentru această afecțiune, ea poate fi controlată prin administratea unui hormon numit melatonin. În cadrul studiului, profesorii au analizat și 500 de alte studii, publicate între 1986 si 2014, care cercetau legătura dintre Parkinson și RBD. Studiul a fost publicat în revista JAMA Neurology.

Parteneri