marți, octombrie 26, 2021

Cercetătorii au scanat creierul unor utilizatori de cocaină şi au descoperit că cei care consumau de mai mult timp droguri şi nu au devenit dependenţi aveau lobul frontal, porţiunea creierului responsabilă

cu autocontrolul, anormal de mare.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că această creştere a materiei cenuşii, care s-a produs probabil anterior utilizării drogurilor, se reflectă în rezistenţa la efectele cocainei

În acelaşi timp, consumatorii care au dezvoltat dependenţă aveau aceeaşi porţiune a creierului semnificativ micşorată, efect care este posibil să fi apărut şi în urma consumului de droguri.

În cadrul studiului au fost făcute şi teste de personalitate care au scos la iveală diferenţa dintre cei care au devenit dependenţi şi cei care nu.

Persoanele care au dezvoltat

dependenţă au două calităţi care împreună devin periculoase: comportment impulsiv şi compulsiv. Din cauza acestor calităţi, individul acţionează uneori fără să gândească şi apare necesiatea de a repeta comportamentele până devin obiceiuri.

Cei care nu au devenit dependenţi, însă erau în căutare de senzaţii tari de care s-au plictisit repede şi au trecut la alte comportamente şi experienţe.

,,Aceste studii sunt importante deoarece demonstrează că utilizarea cocainei nu conduce la dependenţă în cazul persoanelor cu un bun control de sine. Rezultatele studiului nostru indică faptul că

strategiile de prevenţie vor fi mai eficeinte dacă sunt aplicate în special celor care sunt înclinaţi spre dependennţă, a explicat medicul Karen Ersche.

Ultimele stiri