Sari la conținut

Legătura neștiută dintre modificările drastice de metabolism și speranța de viață

Deficiențele prelungite de micronutriente și lipsa de echilibru în proporția macronutrientelor pot conduce la apariția modificărilor metabolice.

O alimentație sănătoasă și un stil de viață activ ce presupune exerciții fizice sunt într-o bună măsură garanția creșterii speranței de viață, dar și a calității vieții.

Alegerea alimentației sănătoase este deja o chestiune de strategie pentru că, nu-i așa, este ideal să-i putem oferi organismul nostru toate substanețele de care are nevoie exclusiv din alimentație.

Din păcare însă, acest lucru nu este întotdeauna posibil. Ceea ce mâncăm nu acoperă necesarul energetic și nutrițional, din perspectiva fazelor de evoluție ale organismului nostru și atunci deficiențele prelungite de micronutriente și disbalansul în proporția macronutrientelor pot conduce la apariția modificărilor metabolice.

Trebuie știut, micronutrientele sunt reprezentate de vitamine, minerale și oligoelemente, iar macronutrientele, de proteine, hidrați de carbon și lipide.

Astfel, vom a vea nevoie, desigur, pe măsură ce îmbătrânim de anumite vitamine, minerale, antioxidanți, dr și alte substanțe nutriționale.

Un exemplu este suplimentarea cu vitamina D3 în cazul femeilor aflate la menopauză, scăzând astfel riscul osteoporozei și al fracturilor osoase.

Trebuie deci să corectăm aceste dezechilibre micro- și macronutriționale și putem face asta dacă alături de o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos știm cum să folosi suplimente nutriționale.

Ar trebui să fim însă interesați de calitatea acestor suplimente nutriționale și indirect de documentația științifică și studiile care pot oferi date concrete referitoare la eficacitatea lor, mai cu seamă că în majoritatea cazurilor ele nu sunt achiziţionate în baza unei prescripţii medicale. 

Calitatea unui supliment nutrițional este conferită în mare parte de biodisponibilitatea lui, adică de capacitatea, abilitatea unei substanțe de a fi asimilată de organism.

Cel mai indicat este să consultați însă un specialist înainte de a lua suplimente.

Există mai multe tipuri de suplimente alimentare care pot fi benefice sănătăţii, după cum există multe de care nu ai însă nevoie și pe care ar trebui să le eviţi.

Iată, de pildă, câteva exemple de suplimente alimentare pe care ar trebui să le iei atunci când îţi doreşti o alimentaţie echilibrată şi o sănătate de fier. Sunt cele mai comune şi mai recomandate suplimente alimentare, au rolul de a fortifica organismul făcâdu-l mai rezistent la boală. De asemenea, majoritatea suplimentelor au şi rolul de a te energiza.

-Vitamina D

-Acizi graşi

-Omega-3

-Probiotice

-Zinc

-Seleniu

-Magneziu

-Coenzima Q10 

P.S. Pentru cei care nu au aflat, a apărut Evenimentul Istoric

Parcalabu Liliana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel