Din cuprinsul articolului
Ouăle de Paște, simbol al vieții și al renașterii, ocupă un loc central în tradițiile pascale ale multor popoare, în special în cele ortodoxe.
Dincolo de frumusețea lor colorată și rolul festiv pe care îl joacă în sărbătorile de primăvară, ouăle roșii ascund o semnificație profundă, încărcată de simbolism religios și cultural.
Culoarea roșie, în special, nu a fost aleasă întâmplător – ea evocă sângele lui Iisus Hristos, vărsat pe cruce pentru mântuirea omenirii.
Potrivit unei legende răspândite în tradiția creștină răsăriteană, în momentul răstignirii, Maica Domnului, aflată la poalele crucii, a așezat un coș cu ouă lângă trupul Mântuitorului, iar acestea s-au înroșit în contact cu sângele Său. Din acel moment, oul roșu a devenit simbol al sacrificiului, al învierii și al speranței.
Astăzi, vopsirea ouălor este un ritual păstrat cu sfințenie, care combină obiceiuri precreștine cu credințe religioase, transformând un simplu act culinar într-o manifestare profund spirituală.

De ce vopsim ouă roșii de Paște? Legenda oului roșu
În jurul ouălor roșii de Paște s-au țesut de-a lungul timpului numeroase legende, însă cea mai cunoscută și iubită rămâne cea care o are în centru pe Maica Domnului.
Potrivit tradiției, aceasta ar fi mers să-și vadă Fiul răstignit, aducând cu ea un coș cu ouă. Îndurerată, le-ar fi așezat sub cruce, iar sângele care curgea din rănile lui Iisus a colorat ouăle în roșu. Cutremurată de minune, Maica Domnului a rostit: „De acum înainte, să vopsiți ouă roșii în amintirea jertfei Fiului Meu”.
Tradiţia a păstrat mai multe legende care leagă ouăle roşii de Patimile şi Învierea Domnului. Una dintre ele spune că pietrele cu care l-au bătut evreii pe Hristos, lovindu-se de El, s-au transformat în ouă roşii.
O altă legendă spune că, după ce a fost răstignit Mântuitorul, cărturarii şi fariseii au făcut un ospăţ de bucurie. În timp ce mâncau, unul dintre ei a spus în batjocură: „când va învia cocoşul acesta pe care îl mâncăm, iar ouăle acestea fierte vor deveni roşii, atunci va învia şi Iisus“. Nu a terminat însă bine de rostit aceste cuvinte că ouăle au devenit roşii, iar cocoşul a început să bată din aripi.
De-a lungul secolelor, legenda oului roșu s-a transmis din generație în generație, fiind preluată și adaptată în diverse regiuni. În unele locuri, se credea chiar că primul ou roșu vopsit în Joia Mare are puteri miraculoase: aduce sănătate, protejează gospodăria de rele și este păstrat cu grijă tot anul.
Semnificația ouălor de Paște
Culoarea roșie cu care sunt vopsite ouăle de Paşte reprezintă atât sângele lui Iisus care s-a scurs de pe Cruce cât şi focul, cu puterea lui purificatoare.
Pe de altă parte ciocnitul ouălor simbolizează sacrificiul lui Hristos, la noi existând tradiţia ca după Înviere, persoana mai în vârstă să ciocnească oul celuilalt în timp ce rosteşte “Hristos a Înviat”, iar celălalt spune “Adevărat a Înviat”.
Originea colorării ouălor se pierde în negura epocii precreştine, din timpul când anul nou se serba la echinocţiul de primăvară. Ele erau date în dar, ca simbol al echilibrului, creaţiei şi fertilităţii. Obiceiul colorării ouălor s-a transmis creştinilor, fiind păstrat până în zilele noastre.
Oul roşu simbolizează Învierea Domnului. După cum puiul de găină sparge coaja oului şi iese la viaţă, aşa şi Hristos, sfărâmând porţile iadului, a ieşit din mormânt devenind începătură a învierii oamenilor, garanţia învierii tuturor.