Sari la conținut

Nadia Comaneci – Sportul un stil de viata! Cum se menține în formă cea mai cunoscută gimnastă

Într-un interviu acordat site-ului doctorulzilei.ro, Nadia Comăneci vorbește despre secretul siluetei ei și oferă câteva sfaturi cititorilor.

Ce înseamnă, pentru Dvs., a avea un stil de viață sănătos?

Am învățat că secretul stă în cumpătare. De aceea mănânc orice îmi place, dar cu măsură. Am grijă la ce mănânc, evit produsele care nu îmi fac bine, viața de sportivă m-a făcut să știu ce produse să consum. În plus, fac mișcare în fiecare zi. Chiar și atunci când sunt plecată, îmi rezerv cel putin jumătate de oră la sala de fitness sau pentru exerciții în camera de hotel. Sportul îmi dă multă energie și mă menține optimistă și încrezătoare în forțele proprii și în ceea ce imi propun să realizez.

Citeste si:

Ce sporturi practicați acum și ce recomandări aveți pentru cititoarele noastre?

Eu călătoresc foarte mult și de aceea fac multă mișcare în sală, mișcări ușoare care mă mențin în formă, nimic complicat, important este să faci niște exercitii fizice în fiecare zi, acestea pot fi făcute și acasa și într-o sală de sport echipată. Îmi place să alerg, atunci când am condiții.

Sunteți soție și mamă. Ce rol credeți că trebuie să aibă o femeie care este soție și mamă pentru starea de sănătate a familiei?

Femeia este motorul unei familii, iar instinctele ei sunt esențiale în depistarea unor probleme în acest mecanism numit familie. Cred că fiecare femeie ar trebui să aibă încredere în ea și să susțină un stil de viață sănătos pentru ea și cei dragi ei  și să nu uite să meargă la controalele periodice, pentru a evita situațiile neprevăzute. În SUA medicul personal se interesează și îți impune să faci controalele medicale preventive, totodată asigurarile solicită și ele aceste controale, în acest fel oamenii au ajuns să aibă un bun comportament legat de prevenție.

Când aveți o suspiciune legată de starea de sănătate, cu cine discutați prima dată? Ce relație aveți cu medicul personal?

 

Cred în importanța măsurilor de prevenire, apelez cu ăncredere la medicul de familei și la specialiștii din domeniul medical. În SUA relația cu medicul de familie este mult mai apropiată, îmi doresc ca și în România acest lucru să se întâmple mai repede, medicul trebuie să devină parte din familie, sa știe istoricul medical al fiecaruia dintre noi, să poată interveni la timp

Ce provocări ați avut după nașterea copilului și până acum, legate de starea de sănătate a micuțului? Ce sfaturi aveți pentru mamele din România, privitoare atât la perioada de dinaintea nașterii, cât și la cea de după?

Din fericire, Dylan este un băiat sănătos și plin de energie. Nu am avut probleme importante de săntăte cu el, până acum. Pun mare preț pe instinctele materne ale fiecărei femei, deoarece numai o mamă știe când micuțul ei nu se simte bine și știe să găsească cea mai bună soluție pentru a remedia situația. Atât în timpul sarcinii, cât și după naștere este important să fim cumpătate și să adoptăm un stil de viață sănătos, acesta este cel mai bun “medicament” preventiv. Este important să ne adresăm medicului, să îi spunem toate problemele pe care le avem, sau ni se pare că le avem și să îi ascultăm sfaturile sau să urmăm tratamentul dat.

Cum arată, pe scurt și oră de oră, o zi din viața Dvs. și a familiei Dvs., din perspectiva interesului pentru sănătate (nutriție, sport, activități de relaxare etc)

Atât eu cât și Bart suntem nevoiți să ne deplasăm foarte mut. Sunt câteva constante în programul nostru de fiecare zi: orele de masă, cele câteva minute de mișcare, respecatrea orelor de somn, minutele personale de liniște. De când îl am pe Dylan, încerc să îmi petrec cât mai mult timp liber cu el. Mergem în parc, încercăm împreună exerciţii în sala de gimnastică, citim şi ascultăm muzică împreună.

Ce sporturi face Dylan?

Multe, a inceput să se joace în sala de gimnastică, îi place tenisul și deja se descurcă, s-a îndrăgostit de karate și, de sărbători, am fost la munte și Bart l-a învățat să schieze. Îl încurajăm să facă cât mai mult sport.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.