Sari la conținut

Boala neurologică ciudată care îți zdruncină viața. Poate apărea oricând, anunțată de pierderea concentrării

Narcolepsia este o boală neurologică rară numită și boala somnului. Este o boală cronică și odată apărută durează toată viața.

Încă nu există tratament care să o vindece, dar exista tratamente care îi pot reduce manifestările și care cresc calitatea vieții acestor pacienți.

Boala se manifestă prin prezența somnolenței în timpul zilei, aceasta fiind excesivă. Debutul bolii este, în general, în adolescenţă sau la adultul tânăr, deşi poate apărea şi sub vârsta de 10 ani sau peste 50 de ani. Boala debutează de cele mai multe ori prin somnolenţă excesivă, urmată – după luni sau ani – de cataplexie, paralizie de somn sau halucinaţii hipnagogice.

Iată care sunt simptomele și semnele bolii:

  • Debutul bolii este marcat prin episoade dese de somnolență prezente ziua. Pur și simplu, persoana în cauză nu mai are energie și trebuie să doarmă în momentul respectiv, nu mai târziu. Din acest motiv este foarte greu ca pacientul să meargă la serviciu, sau la școală, să-și ducă la bun sfârșit activitățile cotidiene.
  • Apar halucinațiile.
  • Are lor o pierdere a puterii de concentrare și de orientare.
  • Vederea devine încețoșată, slabă, ochii dor.
  • Apare fenomenul de cataplexie – adică pierderea temporară a controlului asupra mușchilor. Un astfel de episod poate să dureze de la câteva secunde până la minute bune. De cele mai multe ori, cataplexia este determinată de anumiți factori emoționali: stres, furie, frică, teamă, surpriză sau chiar de oboseală. Dar, cataplexia poate să apară și brusc, fără un factor declanșator.
  • Apar și tulburări ale somnului, noaptea.

Atunci când medicul stabilește diagnosticul se va ține cont și de diagnosticul diferențial, fiindcă boala are manifestări comune și alte afecțiuni. În urma anamnezei dar foarte posibil și a unui RMN, se va stabili diagnosticul. Există și anumite teste specifice care ajută la stabilirea diagnosticului, asa cum este MSLT – testul multiplu de latență în somn.

Din păcate, astăzi încă nu există un tratament care să aducă vindecarea bolii, dar sunt medicamente care pot controla simptomatologia. De asemenea, anumite modificări ale stilului de viață ajută la diminuarea simptomelor, mai exact, tratamentul narcolepsiei este simptomatic. Totodată, bolnavul va trebui să evite pe cât posibil stresul, să facă sport, să-și mențină o greutate optimă. De multe ori, ajutorul psihologic este de ajutor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel