Sari la conținut

Naștere naturală sau cezariană? Argumente pro și contra

O sarcină evoluează pe o perioadă de 9 luni, în care viitoarea mămică se obişnuieşte cu gândul venirii pe lume a bebeluşului, iar decizia de a naşte natural sau prin operaţie cezariană trebuie luată după discuţii îndelungate, împreună cu medicul curant, punând în balanţă avantajele şi riscurile fiecăreia dintre ele, explică, într-un interviu acordat Doctorului zilei, dr. Anita Maxim – medic specialist obstetrică-ginecologie

Dana Lascu

Acolo unde e vorba despre o pacienta fără afecţiuni asociate care să impună naşterea prin operaţie cezariană, naşterea naturală reprezintă alegerea cea mai sigură atât pentru ea cât şi pentru bebeluş, spune, din start, dr. Anita Maxim – medic specialist obstetrică-ginecologie, de la Spitalul European Polisano din Sibiu.

E dureros, dar recuperarea e rapidă

„Este un proces fiziologic în cursul căruia se desfăşoară toate mecanismele necesare adaptării bebeluşului la viaţă extrauterină, dar şi a mămicii la noul ei rol. Deşi, fără îndoială, este un proces dureros, este unul natural şi, în absenţa unei patologii dovedite, fiecare gravidă este pregătită fizic pentru naşterea naturală. Riscul de sângerare şi complicaţii postpartum (infecţioase, hemoragice, trombotice etc.) este mai mic în cazul naşterii naturale, iar procesele de declanşare a secreției lactate şi de involuţie uterină se desfăşoară într-un ritm mai rapid decât după operaţia cezariană”, explică aceasta.

Naşterea naturală oferă o perioada de recuperare mai scurtă, astfel încât mămică poate să fie aproape de bebeluşul ei încă din primele clipe după naştere, spune medicul specialist.

„Acest lucru este posibil şi după cezariană, dar cu limitele impuse de o mobilizare postoperatorie mai dificilă. Deloc de neglijat este şi aspectul psihologic al naşterii pe cale naturală, mămicile resimțind de cele mai multe ori un sentiment deosebit de bucurie şi încredere în forţele proprii, reuşind să aducă pe lume un bebeluş”, explică dr. Anita Maxim.

Când și cine alege calea cirurgicală

Există, bineînţeles, situaţii în care naşterea pe cale naturală nu este posibilă. „Dacă e vorba de afecţiuni materne sau fetale care o impun, cezariană este metoda prin care putem să aducem pe lume un bebeluş sănătos, protejând în acelaşi timp starea de sănătate a mamei. Condiţiile care o impun trebuie întodeauna discutate cu medicul curant, iar pacienta trebuie să înţeleagă motivele pentru care naşterea naturală nu este o opţiune viabilă. Naşterea prin cezariană este grevată de complicaţiile specifice oricărei intervenţii chirurgicale – risc de sângerare, de lezare a organelor intraabdominale, de complicaţii trombembolice, riscurile legate de anestezie – motiv pentru care decizia practicării ei trebuie să aibă la baza o indicaţie medicală corectă. Într-un serviciu medical dotat corespunzător, din fericire evoluţia intră şi postoperatorie se desfăşoară de cele mai multe ori fără complicaţii”, spne specialistul în obstretică-ginecologie. .

Cel mai mare avantaj al cezarienei este faptul că oferă o posibilitate de terminare a naşterii în condiţii de siguranţă acolo unde un travaliu natural se complică în mod neaşteptat sau unde naşterea naturală reprezintă un risc pentru mama sau făt.

Poveștile „de groază”, combătute cu cursuri pentru viitoarele mămici

– Multor femei le este teamă de naşterea naturală. Am auzit toate poveşti de groază din maternităţi cu moaşe care se urcă pe burtă gravidei, ruptură de perineu, și alte asemenea. Ce se poate face că să previi aceste neplăceri, gen sunt exerciţii speciale pentru a evita ruptură?

– dr. Anita Maxim: Teamă de naşterea naturală este oarecum de înţeles, având în vedere gradul de mediatizare şi multitudinea de informaţii disponibile în prezent legate de aducerea pe lume a unui bebeluş. Cred că ceea ce poate să facă o diferenţa majoră în acest sens este comunicarea dintre medic şi pacienta, disponibilitatea medicului de a răspunde la întrebările şi nelămuririle viitoarei mămici şi găsirea unor soluţii adaptate fiecărui caz în parte. Cursurile prenatale desfăşurate într-un centru de profil, cu personal specializat, le oferă viitoarelor mămici o serie de informaţii corecte şi extrem de utile în pregătirea naşterii: durata şi modul de evoluţie a travaliului normal, înţelegerea diferenţelor individuale de progresie a travaliului, de percepţie a durerii, exerciţiile de respiraţie şi de gimnastică prenatală care facilitează expulzia, posibilităţile de suport psihologic în travaliu (implicarea partenerului, prezenţa unei doule în sala de naşteri), dar şi metodele de reducere a durerii din timpul naşterii – analgezia epidurală, naşterea în apă, tehnici de relaxare în travaliu. Toate acestea o ajută pe pacienta să aibă o imagine realistă a travaliului şi naşterii, reducând astfel din teamă pe care o creează anticiparea unui eveniment dureros. Pregătirea psihologică este poate cea mai importantă, ea transformând naşterea într-o experienţă pozitivă în contextul în care echipa medicală este alături de pacienta pentru a o ajută să depăşească durerea din travaliu şi expulzie.

Pot să apară, dar nu e o regulă absolută

– Și povestea cu rupturile de perineu, burta care o să-ți atârne toată viața?

– Leziunile de perineu pot să apară în cursul naşterii naturale, fie sub formă rupturilor incidentale, fie sub formă epiziotomiei practicate acolo unde este necesar. De cele mai multe ori, vindecarea este fără probleme, însă, că la orice sutură chirurgicală, există riscul infecţilor şi sângerărilor postpartum. O igienă locală corectă, evitarea eforturilor fizice mari în perioada de recuperare postpartum şi activitatea fizică regulată asigura reluarea tonusului perineal normal şi o viaţă sexuală fără probleme.

– Ce trebuie să facă viitoarele mămici pentru a reduce din riscuri?

– Pentru prevenirea leziunilor de perineu, viitoarea mămică poate beneficia de gimnastică prenatală, masaj perineal şi folosirea gelurilor care facilitează expulzia. Chiar şi în aceste condiţii, epiziotomia este uneori necesară, însă manoperă se practică în anestezie locală, iar disconfortul postnatal este minim. Pe termen lung, prevenirea problemelor de tonus perineal scăzut la pacientele care au născut natural (incontinenţă urinară, prolapsul uro-genital) poate fi făcută prin menţinerea unei greutăţi corporale optime şi prin practicarea exerciţiilor fizice în mod regulat.

 După o cezariană se mai poate naşte natural?

„Naşterea naturală este posibilă după cezariană, însă cu un risc mai mare de complicaţii legate de prezenţa cicatricii uterine. Acestea sunt reprezentate de ruptură uterină – urgenţă obstetricală majoră cu potenţial letal, atât pentru mama cât şi pentru făt, histerectomia de necesitate şi suferinţă fetală acută şi cronică. Naşterea naturală poate fi o opţiune la pacientele care au o singură cezariană în antecedente, au un bazin osos normal conformat, nu au mai avut alte intervenţii chirurgicale la nivelul uterului şi nasc într-un serviciu cu permanență, în compartimentul de obstetrică şi anestezie-terapie intensivă. Studiile de specialitate au arătat că naşterea naturală după operaţie cezariană comportă un risc redus dar semnificativ de ruptură uterină cu prognostic nefavorabil pentru mamă şi făt, şi trebuie luat în considerare întotdeauna înainte de a lua această decizie”, spune dr. Anita Maxim – medic specialist obstetrică-ginecologie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel