Sari la conținut

Ne așteptăm la valul șase al pandemiei? Medicul Adrian Marinescu ne spune la ce să ne așteptăm!

Dr. Adrian Marinescu
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Dr. Marinescu, despre valul de îmbolnăviri

După relaxarea restricțiilor, cazurile de COVID sunt din nou în creștere. China a impus recent restricții pentru a reduce răspândirea cazurilor, în timp ce Coreea de Sud a raportat recent peste 6 milioane de cazuri. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a numit recenta creștere a cazurilor „vârful aisbergului”.

Apariția noii variante, subvarianta a lui Omicron i-a îngrijorat pe mulți. Israelul a confirmat recent două cazuri ale noii variante la doi pasageri care au sosit pe aeroportul Ben Gurion.

Varianta BA.2 mai puțin cunoscută este, de asemenea, probabil să aibă aceeași severitate ca tulpina „originală” Omicron, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). OMS a subliniat că BA.2 ar trebui să fie monitorizat în continuare ca o sublinie distinctă a Omicron de către autoritățile de sănătate publică.

Varianta afectează în primul rând tractul respirator superior, conform OMS. Totuși, ca și Delta, varianta BA.2 nu afectează plămânii, eliminând simptome precum pierderea gustului sau a mirosului și dificultăți de respirație.

Pacienții afectați de această variantă au raportat amețeli și oboseală extremă. Este posibil ca aceste simptome să apară în decurs de două până la trei zile de la infectarea cu virusul. Alte simptome pot include, de asemenea, febră, tuse, dureri în gât, dureri de mână, oboseală musculară, răceală și ritm cardiac crescut.

OMS a declarat că au fost peste 11 milioane de noi infecții cu COVID-19 săptămâna trecută – o creștere cu aproximativ 8% – și 43.000 de noi decese. Numărul deceselor cauzate de COVID-19 la nivel global a scăzut în ultimele trei săptămâni.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș a explicat în ce condiţii ne putem confrunta cu valul 6 al pandemiei.

„Omicron nu a plecat. Eu am spus-o de mai multe ori. Chiar dacă pandemia nu s-a închis cred că ceea ce a însemnat impact al populației a fost până acum. Când spun lucrul ăsta mă refer la nişte parametrii foarte clar, număr de spitalizări, contează ocuparea paturilor de ATI, dar mai e un lucri importat în cât timp se întâmplă cele două, dacă e o dinamică care să pună presiune.

Vor fi creşteri, s-a întâmplat în toată Europa, dar nu au crescut numărul de spitalizări, nu sunt probleme foarte mari în terapie. Ceea ce este important este dacă varianta doi de Omicron vine cu o patologie mai mare.

Ori, după părerea mea, problema este cu oamenii vulnerabili care, din păcate, fac forme severe şi critice în continuare.

Eu cred că trebuie să rămânem echilibrați. La un moment dat virusul pierde din agresivitate”, a explicat medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală, la Antena 3.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel