vineri, august 19, 2022

De multe ori ni s-a întâmplat să afirmăm că ne dor oasele atunci când se schimbă vremea sau că unele dureri se accentuează. Mit sau realitate? Au fost efectuate mai multe studii privind legătura dintre vreme și efectele ei asupra organismului. Un astfel de studiu a fost făcut de profesorul David Schultz, de la Universitatea din Manchester.  El a explicat într-un interviu pentru Digi24 ce și-a propus studiul intitulat „Stă să plouă cu durere”.

Te-ar mai interesa: Nu trebuie să petreci NICIODATĂ mai mult de cinci ...

David Schultz, profestor Universitatea Manchester: „De mulți ani, oamenii care suferă de dureri cronice simt o schimbare a intensității durerii în funcție de starea vremii. Nu este o părere neobișnuită, pentru că mai multe studii efectuate pe oameni care suferă de astfel de dureri cronice au dezvăluit că aproximativ 75% din oameni cred că vremea le influențează intensitatea durerii.

În trecut, au existat multe cercetări privind acest aspect. Adesea, problema este că aceste studii sunt realizate pe un număr redus de indivizi și este dificil de stabilit cu exactitate ceea ce noi numim „puterea statistică”, cât de puternic este acest efect. Așa că ceea ce noi ne-am dorit să facem în proiectul denumit „Stă să plouă cu durere” a fost să răspundem la această întrebare folosind un număr mare de subiecți.”

Te-ar mai interesa: Te doare călcâiul? Când e recomandat să mergi la m...

„Am adunat informații nu doar în ceea ce privește vremea, ci și în privința stării lor în afara durerii. De exemplu, dacă au dormit bine noaptea, cât efort fizic au depus în ziua precedentă, care este starea lor de spirit… Adunând toate aceste informații cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefon, am putea avea un set complet de informații și am putea răspunde pentru totdeauna la întrebarea dacă există o legătură între starea vremii și durere.”

Te-ar mai interesa: Cancer de piele: Simptomul care poate apărea sub b...

Vremea influențează și somnul?

Teodora Tompea: Ați vorbit, de asemenea, despre cum dorm oamenii și modul în care starea vremii le influențează somnul, care sunt concluziile în această privință? Pentru că mulți dintre noi spun că nu dorm bine iarna sau toamna. De ce se întâmplă asta?

„Am simțit că este important să adunăm toate aceste informații, nu doar legate de durere, ci și de felul în care au dormit, starea lor mentală (dacă se simt fericiți sau deprimați), intensitatea efortului fizic, timpul petrecut în aer liber. În acest fel, ne putem filtra răspunsurile.

Te-ar mai interesa: Cum arată fiica Iuliei Albu. Are doar 13 ani și e ...

De exemplu, dacă cineva a avut o zi activă, acest lucru poate explica intensitatea durerii. Odată ce avem aceste informații, putem elimina celelalte efecte asupra intensității durerii, ca să ne concentrăm în schimb asupra efectelor pe care le are starea vremii. Desigur, efectul pe care îl are vremea va fi mult mai redus față de cel provocat de efortul fizic sau starea de spirit.”

 

Te-ar mai interesa: Efect bizar! Bărbat incapabil să „vadă” numerele d...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private