Sari la conținut

Ne paște încă o pandemie? Un nou virus respirator care face ravagii în China a stârnit îngrijorarea OMS

Ne paște încă o pandemie? Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la înmulțirea cazurilor de boli respiratorii în China. Această țară a fost locul unde în 2019 s-au identificat primele cazuri de COVID-19. OMS a cerut populației să ia măsuri pentru a se proteja în fața acestei creșteri, conform informațiilor furnizate de AFP.

Într-un comunicat publicat pe rețeaua X, OMS a menționat că a transmis o cerere oficială către autoritățile chineze pentru a obține detalii suplimentare referitoare la creșterea bolilor respiratorii și a focarelor de pneumonie raportate la copii. Organizația a recomandat luarea de măsuri pentru a diminua riscul îmbolnăvirilor respiratorii, precum vaccinarea, evitarea contactului cu persoanele bolnave, autoizolarea în caz de simptome, efectuarea de teste și asistență medicală la nevoie, purtarea măștii când este necesar, asigurarea unei bune ventilații în spații și igiena mâinilor.

Autoritățile chineze acuzate de lipsă de transparență

În contextul rapoartelor privind creșterea numărului de boli respiratorii în China, inclusiv a focarelor de pneumonie nedetectată la copii în nordul țării, OMS a solicitat informații suplimentare despre aspecte epidemiologice, clinice și rezultate de laborator legate de aceste focare.

OMS a subliniat necesitatea de informații suplimentare referitoare la circulația agenților patogeni cunoscuți, precum gripa, SARS-CoV-2 (virusul responsabil pentru COVID-19), RSV care afectează copiii și Mycoplasma pneumoniae. Totodată, organizația a cerut clarificări privind gradul de solicitare a sistemului de sănătate.

Se menționează că OMS se află în contact cu profesioniștii din domeniul medical și cercetătorii prin intermediul parteneriatelor și rețelelor sale tehnice existente în China.

Autoritățile chineze au legat această creștere a bolilor respiratorii de relaxarea restricțiilor legate de COVID-19 și de circulația agenților patogeni. Conform unei conferințe de presă din 13 noiembrie, aceste autorități au subliniat necesitatea îmbunătățirii supravegherii bolilor în unitățile sanitare și în comunitate, precum și consolidarea capacității sistemului de sănătate pentru gestionarea pacienților, conform informațiilor OMS.

În ciuda cererii de informații, OMS nu a furnizat detalii despre răspunsul primit din partea Chinei. Organizația a criticat în repetate rânduri lipsa de transparență și colaborare a autorităților chineze în timpul pandemiei COVID-19, a cărei apariție inițială a fost în China la sfârșitul anului 2019. Această lipsă de colaborare a fost, de asemenea, evidențiată în ancheta privind originile pandemiei, care încă nu a ajuns la o concluzie definitivă, conform criticilor OMS și a multor alte țări.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel