Sari la conținut

Ne protejează masca de coronavirus? Ce rol joacă în stoparea pandemiei?

Ne protejează masca de coronavirus? Purtarea unei măști obligatorii a redus noile infecții în Germania cu până la 75% și chiar cu până la 90% la cei peste 60 de ani. Mai mult ca oricând, este măsura de sănătate cu cel mai bun raport cost / eficiență, ne explică autorii unui studiu.

Purtarea unei măști de protecție … protejează? Întrebare retorică, deși foarte concretă, într-un moment în care mulți lideri se întreabă despre eficacitatea reală a unei astfel de măsuri.

Răspunsul este, fără îndoială, da, dacă ne ținem cont de rezultatele unui studiu publicat vineri, 4 decembrie în revista PNAS. O echipă de economiști germano-danezi susțin că măștile de protecție au redus numărul de noi infecții cu aproximativ 47%, la douăzeci de zile de la prezența lor obligatorie în Germania.

Pentru a ajunge la această concluzie, autorii au analizat datele epidemiologice publice din 401 de regiuni din Germania identificate în funcție de divizia municipală și le-au comparat între ele pentru a judeca dacă a existat o diferență între regiunile care au impus masca și cele care nu au a făcut-o obligatorie, analizând în special monitorizarea temporală a cazurilor cumulative de Covid-19, în general și la 100.000 de locuitori.

Scăderea numărului de cazuri

A fost analizat un oraș de referință Iena, din regiunea Thuringia, cu 100.000 de locuitori. Acesta a fost primul oraș care a impus purtarea măștii obligatorie încă din 6 aprilie. Masca a fost obligatorie inclusive în magazine și în transportul în comun. Cazurile de Covid apărute la Iena au fost comparate cu cele din grupul de control, anume şase oraşe comparabile cu Iena, dar care nu au reglementat purtarea măştii.

Rezultat: autorii spun că au observat o diferenţă semnificativă în noile cazuri de Covid. „Calculele noastre arată ca introducerea timpurie a măştii de protecţie la Iena a dus la o scădere a numărului de noi cazuri de COVID-19 cu circa 75% după 20 de zile”, scrie Timo Mitze, economist la Universitatea din Danemarca de Sud, de la Odense.

Rezumat altfel, dacă un oraş „nemascat” înregistrează 100 de cazuri în 20 de zile, Iena nu înregistrează decât 25. Potrivit regiunilor examinate care au luat măsuri la date diferite, reducerea numărului de cazuri de Covid este evaluată la de la 15% la 75% în 20 de zile, la o medie ponderată de 47%.

Pentru a se asigura de corectitudinea analizei lor, cercetătorii au luat în calcul diferite alte măsuri de potenţială intervenţie puse în practică şi s-au asigurat graţie diferitor teste statistice că oraşele din Thuringia care nu au impus masca pe 6 aprilie au avut o creştere a numărului de infectări (o scădere ar fi însemnat că scăderea remarcată la Iena ar proveni de la alţi factori decât masca).

Reiese în plus că la persoanele de peste 60 de ani scăderea numărului de cazuri este cea mai spectaculoasă, cu 90% mai puţine infectări. De asemenea, efectele cele mai considerabile au fost observate în oraşele mari, unde densitatea populaţiei este mai mare.

Masca, cea mai bună măsură?

Având în vedere costul derizoriu al măştilor de protecţie comparat cu cel al măsurilor mai drastice (închiderea şcolilor, a restaurantelor, izolarea generalizată, reprogramarea intervenţiilor chirurgicale etc), autorii estimează că măştile constituie un mijloc economic adecvat pentru a încetini propagarea coronavirusului SARS-CoV-2.

„Bineînţeles, nu sunt suficiente ca să reducă infectările atât cât s-ar dori”, recunoaşte Klaus Wälde, unul dintre autorii de la Universitatea Johannes-Gutenberg din Mainz. „Alte măsuri – dacă ne limităm la aspectele sanitare ale pandemiei – sunt necesare”.

Studiul nu a examinat în detaliu ce măşti s-au purtat. În primăvară, în plină penurie de asemenea echipamente, erau folosite multe măşti artizanale, confecţionarea lor fiind recomandată de autorităţile germane. Au facilitat ele efectul protector observat sau dimpotrivă, l-au frânat? Cercetătorii nu ştiu.

Este totuşi rezonabil să credem că măştile, concepute să limiteze dispersarea picăturilor respiratorii, sunt un atu în lupta contra pandemiei. Deşi încă lipsesc date în legătură cu COVID-19, lucrări similare anterioare au dus la concluzii compatibile cu acestea: s-a apreciat că purtarea măştii a permis să se evite 78.000 de infectări în Italia şi 66.000 la New York între aprilie şi mai 2020

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel