Sari la conținut

Ne trage sau nu curentul? Află cât de justificată e această frică a românilor și ce boli riști să faci

Vorba din popor „te trage curentul” e parţial adevărată: frigul nu este o cauză directă, dar favorizează apariţia durerilor de dinţi, de cap sau de spate.

„Cred că suntem singurul popor pe care îl trage curentul!“ – se minunează o tânără revenită de la studiile din străinătate. «Şapte ani am stat în Canada şi nu am auzit pe nimeni văitându-se de aşa ceva. Când vedeai pe cineva că închide geamul într-un mijloc de transport, puteai să fii sigur că e român»”, scria recent antropologul Vintilă Mihăilescu în Dilema Veche.

Obsesia naţională „te trage curentul” nu e chiar un mit. O serie de neplăceri pot apărea din acest motiv, de la dureri de cap, dinţi şi ureche, până la dureri musculare, lombare şi junghi intercostal extrem de dureros. Exagerat este însă să crezi că aceasta este singura cauză a suferinţelor.

„Frigul şi curenţii de aer rece favorizează răcirea diverselor zone ale corpului şi pot exacerba anumite suferinţe, atenţie, preexistente. Doar zgândără bolile respective, nu le provoacă. De exemplu, dacă o măsea suferindă este supusă unor curenţi de aer, apare o durere, care ar fi apărut oricum, însă nu la aceeaşi intensitate. Iarăşi, nu curenţii de aer sunt cauza răcelilor, aceştia doar favorizează înmulţirea unor viruşi deja contractaţi şi declanşează infecţia respiratorie”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Bacteriile, nu frigul în sine provoacă anexite

Frigul poate intensifica şi durerile articulare şi musculare. Dacă dormiţi în curent, riscaţi să vă treziţi înţepeniţi, la fel şi dacă staţi în curent după ce aţi făcut efort fizic şi sunteţi transpiraţi.

„Dacă vă trage curentul când sunteţi transpiraţi, se poate declanşa un junghi intercostal foarte dureros, care poate fi confundat cu bolile de inimă”, precizează medicul Ciubotaru.

Un astfel de episod poate dura ore şi chiar zile, interval în caredoctorii recomandă să evitaţi frigul şi să apelaţi la antiinflamatoare.O altă teorie vehiculată este faptul că femeile care stau cu picioarele goale pe gresie răcesc la ovare sau fac infecţii urinare. În cel mai rău caz, frigul poate doar să favorizeze apariţia acestor boli, cauzate de bacterii.

„Dintre două persoane care stau desculţe pe gresia rece, va face infecţie urinară sau anexită doar cea care a contractat anumite bacterii”, conchide medicul Ciubotaru. Un alt risc, valabil în cazul celor cu imunitatea la pământ, este că frigul „dă peste cap” flora bacteriană normală.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel