vineri, august 14, 2020

Dacă ai senzație de corp străin, de arsură sau mâncărime, de nisip în ochi, dacă lăcrimezi abundent, ai ochi înroșiți ori îți apare o secreție alb-gălbuie în sacul conjunctival și la nivelul carunculei care uneori determină lipirea genelor, mai ales dimineața, se poate să ai conjunctivită.

Nediagnosticată și netratată la timp, conjunctivita îți poate pune în pericol vederea.

Citește și:

Ea se transmite cu ușurință de la o personă la altă, de aceea trebuie respectate reguli de igienă strictă.

Vă puteți îmbolnăvi de la piscinele și ștrandurile neigienizate corespunzător, în colectivitățile de copii, dacă folosiți în comun lentilele de contact, prosoapele, produselor cosmetice pentru machiaj, dar și dacă vă expuneți la poluanți precum fumul, praful, gaze.

O formă de conjunctivită poate să apară și în cazul persoanelor care stau mult timp în față calculatorului.

Citește și:

Tratamentul durează până la două săptămâni, timp în care igiena locală este foarte importantă.

Se îndepărtează secrețiile și membranele inflamatorii care se formează uneori și se pun picături cu antibiotice în ochi.

Singurele picături pe care un pacient și le poate autoadministra până să consulte un medic sunt lacrimile artificiale, care pot ameliora, dar nu și vindeca infecția.

Citește și:

Ce reguli trebuie respectate

• Spală mâinile cu apă și săpun, și evita frecarea ochilor!

• După producerea infectării, prosopul de față ori față de pernă trebuie spălate frecvent (pentru a evita infectarea altor persoane din casă) și folosite doar de persoană afectată.

• NU împrumută picăturile de ochi și cosmeticele! După vindecarea conjunctivitei, cosmeticele trebuie înlocuite pentru a preveni reinfectarea.

• Nu păstra cosmeticele în baie! Ele pot veni în contact cu bacteriile provenite de la vasul de toaletă.

• Menține o igienă strictă în portul lentilelor de contact!

Parteneri