Sari la conținut

Negocierile au eșuat! Fermierii și transportatorii nemulțumiți de răspunsuri

noi negocieri
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Federația Solidaritatea Sanitară își susțin revendicările la negocierile de astăzi

Negocierile au eșuat” Fermierii și transportatorii nemulțumiți de răspunsurile date de autorități.

Discuțiile dintre autorități și reprezentanții transportatorilor și fermierilor nemulțumiți, programate inițial pentru săptămâna viitoare, se derulează în aceste zile.

Sâmbătă au avut loc întâlniri între protestatari și autorități la Ministerul Agriculturii și Transporturilot

Ieri au fost discutate, timp de mai multe ore, punctual, solicitările care țin de Ministerul Agriculturii, iar cele adresate apoi responsabililor din transporturi, iar cele două ministere au comunicat faptul că i-au informat pe protestatari cum pot răspunde revendicărilor.

Duminică, 14 ianuarie, dialogul s-a reluat cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară, iar apoi la Ministerul de Finanțe.

Răspunsul nu a dus la încheierea acțiunii de pe șosele, iar astăzi dialogul s-a reluat cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară, iar apoi la Ministerul de Finanțe.

 

La întâlnirea de la finanțe, care a început puțin după ora 14:00, au participat, alături de ministrul Marcel Boloș, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, reprezentanți ai Direcției Generale de Legislație Fiscală și Reglementări Vamale, Direcției Antifraudă, Autorități Vamale și prefectul capitalei.

Transportatorii și fermierii prezenți la discuții au reclamat accizele mari la motorină, prețurile RCA sau măsurile fiscale intrate în vigoare de la 1 ianuarie.

Ei cer, între altele, plafonarea la 5.000 lei a polițelor de asigurare, reducerea la 1% a impozitului pe cifra de afaceri, scutirea de la contribuțiile de sănătate și reducerea timpului de așteptare din vămi.

De cealaltă parte, autoritățile consideră că o parte din aceste revendicări ar afecta considerabil bugetul și ar crea inechități față de alte categorii profesionale.

Surse care au participat la consultările de la Finanțe spun că protestatarii nu sunt consecvenți în solicitările revendicate și vin cu noi cereri după discuții telefonice cu asociațiile fermierilor și transportatorilor.

După finalizarea discuțiilor de la Ministerul Finanțelor, transportatorii și fermierii au anunțat că este posibil să meargă din nou la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.

Între timp, președintele ASF, Alexandru Petrescu, a declarat că autoritatea lucrează la un set de măsuri pentru reducerea RCA.

Responsabilii de la Finanțe nu au găsit soluții la revendicările transportatorilor și agricultorilor. Protestele continuă

Responsabilii de la Finanțe nu au găsit soluții la revendicările transportatorilor și agricultorilor aflați în cea de-a cincea zi de proteste. După patru ore de discuții, reprezentanții celor din stradă au anunțat că nu au obținut un răspuns care să-i mulțumească, după cum a precizat unul dintre cei prezenți la discuții, fermierul Dănuț Andruș.

Dănuț Andruș: ”În urma întâlnirii cu domnul ministru al Finanțelor, declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord, motivând legislația europeană. Prin acorduri asumate de România la Comisia Europeană, nu s-au găsit soluții.

În concluzie, protestul nostru va continua, până când aceste autorități vor înțelege că neputința dumnealor de a gestiona o țară este reală. Avem lista revendicărilor pe agricultură și pe transport, iar din acele revendicări nu s-a acceptat decât aceea cu profitul reinvestit în fermă și în transport.”

 

Declarații susținute de ministrul finanțelor, Marcel Boloș, după negocierile avute cu protestatarii din agricultură și transporturi

Marcel Boloș confirmă că au fost invocate acordurile și legislația europeană pentru mai multe solicitări refuzate agricultorilor și transportatorilor.

”Aceste tipuri de revendicări, indiferent cât se continuă protestul, țin de angajamente cu Comisia Europeană. Nu le pot… Noi am spus că le preluăm într-un memorandum pe care îl vom discuta cu Comisia Europeană, dar știm bine, știm cu toții că aceste tipuri de angajamente și aceste tipuri de măsuri dacă le-am lua, s-ar întoarce măsura împotriva dumnealor. Dacă, să zicem, mergem mai departe și discutăm cu Comisia Europeană, nu știu în ce măsură vom găsi o soluție, dar este de bun simț pentru noi ca să prezentăm aceste măsuri Comisiei Europene.” a declarat ministrul finanțelor, Marcel Boloș, după negocierile avute cu protestatarii.

Despre măsurile necesare scăderii valorii RCA, Marcel Boloș a precizat:

”În privința RCA-ului trebuie în continuare să fie discutată problema cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru că aici, ca și la noi, sunt calcule care se fac. Cât plătește omul ca și primă de asigurare și ce cheltuieli au asiguratorii. Inducerea unui risc de faliment în sistemul de asigurări nu cred că îi lipsește României în acest moment și de aceea trebuie să fim înțeleși că toate aceste tipuri de măsuri și de revendicări trebuie analizate în contextul angajamentelor asumate cu instituțiile financiare și în contextul riscului pe care îl generează. Spre exemplu, cu toată prețuirea și cu toată înțelegerea de care dăm dovadă, sunt și tipuri de măsuri care pot să conducă la încurajarea evaziunii fiscale. Ori noi trebuie să știm.”

Boloș spune că ar fi fost de acord cu un număr de 6 măsuri solicitate:

”Sunt o parte din măsuri, un număr de șase, cu care am fost de acord. Legea prevenției, spre exemplu, să fie aplicată numai pentru acele fapte care nu sunt de evaziune fiscală. Suntem de acord. Nimeni n-a spus că nu este de acord. Simplificarea procedurală și partea de digitalizare, care tot pe dumnealor îi interesează, suntem de acord și vom elabora un pachet de măsuri în acest sens.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel