Sari la conținut

Neurochirurgul Vlad Ciurea: sfaturi pentru o bună odihnă a creierului

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea a absolvit in 1964 Facultatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti. Dupa ani grei de munca in domeniul neurochirurgiei sub coordonarea Prof.Univ.dr.Constantin Arseni, Dr.Lenke Horvarth, Prof.univ.dr.Alexandru Constantinovici, Dr.Sofia Ionescu, Dr. Alexandru Vlad Ciurea a ajuns profesor universitar de neurochirurgie in anul 1997 practicand multiple ramuri ale neurochirurgiei: patologie tumorala cerebrala si spinala, patologie vasculara cerebrala, neurochirurgie pediatrica, neurotraumatologie etc.

A reusit, la inceputul anilor 80, sa puna la punct, in premiera, o metoda de drenare a lichidului cefalo-rahidian, procedeu care a primit ulterior si brevet de inventie.

Celebrul neurochirug ne oferă o serie de sfaturi pentru o bună odihnă a creierului.

„Creierul nu doarme niciodată, dar sunt câteva metode pentru a-l odihni şi pentru a-l stimula.

Mai puţin televizor, pentru a nu face din creier o victimă a ştirilor, și să dormim fără telefonul mobil în apropiere. Dimineaţa ar fi bine să privim cerul sau peisajul, pentru a ne stimula centrii vizuali, să ascultăm o melodie care ne place pentru a ne stimula centrii auditivi şi să bem un pahar cu apă.”

Creierul are nevoie de odihnă și de respect

„Ca neurochirurg, văd în cabinet sau în sala de operaţie chipul suferinţei. Intervenţiile neurochirurgicale sperie mai mult decât o apendicită, şi pe bună dreptate.

Familiile pacienţilor sunt îngrijorate în faţa unei operaţii pe creier. Echipele care mi se alătură sunt şi ele marcate de efort şi de concentrare. Creierul nu este un organ pe care să îl ţii în mână. Poate nu ştiaţi, dar şi creierul are nevoie de odihnă şi de respect”, ne spune Prof. Dr. MSc. Alexandru Vlad Ciurea.

„În perioada sărbătorilor, suntem tentaţi să facem excese: să mâncăm mai mult şi chiar prea mult, iar mâncărurile specifice sunt grele, să bem mai mult, iar alcoolul în exces face şi acesta extrem de mult rău. Vom pierde nopţi, vom sta mult la masă, fumătorii vor creşte numărul de țigări fumate, iar cafeaua de dimineaţă va fi mai multă ca de obicei.

Creierul nu doarme niciodată, dar sunt câteva metode pentru a-l odihni şi pentru a-l stimula. Şi creierul are nevoie de stimuli pozitivi”, ne explică neurochirurgul Vlad Ciurea.

Vlad Ciurea:Un pahar de vin roșu este binevenit

„Este recomandat să mâncăm cumpătat, pentru că un stomac prea plin încarcă şi creierul. Vinul roşu este recomandat pentru că ajută la curățarea vaselor capilare din creier, dar fără exagerări, pentru că alcoolul atacă celula nervoasă.

Dacă sunteţi fumători, aflaţi că un trabuc de calitate o dată pe săptămâna poate bucura creierul. Un pachet de ţigări pe zi, nu!”, ne sfătuieşte renumitul medic Vlad Ciurea.

Profesorul Vlad Ciurea ne recomandă să acordăm timp și pentru noi înşine

„Să îţi acorzi timp înseamnă să cauţi linişte, ordine interioară şi bucurie. Să ai grijă de tine înseamnă să stai în rosturi. Bucuria este adevărata hrană a creierului.

Vă invit să meditaţi o clipă la scara valorilor creştine a Sfântului Apostol Petru: fapte bune, conștiință, înfrânare, răbdare, evlavie, iubire frăţească și familială, dragoste. Fiecare decurgând din cealaltă.”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel