Sari la conținut

Neurolog: Acesta este cel mai bun aliment pentru sănătatea creierului

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pe măsură ce îmbătrânim, devine din ce în ce mai important să acordăm prioritate sănătății creierului. Iar numărul persoanelor diagnosticate cu demență este în creștere. Un neurolog a spus ce alimentele  ar trebui să se regăsească pe lista tuturor de oamenilor.

Deși nu putem controla în totalitate soarta sănătății noastre, studiile științifice arată că anumite alimente aduc beneficii pentru sănătatea creierului. Conform numeroaselor studii științifice, pentru sănătatea creierului este necesar să adoptați o dietă bazată pe plante, bogată în frunze verzi, legume, nuci și semințe, fructe de pădure, fasole și leguminoase, cereale integrale, pește, carne de pasăre și ulei de măsline.

Dacă acest lucru sună destul de diferit de modul în care mâncați în prezent, efectuarea unor schimbări mici și treptate în dieta oamenilor poate fi mai benefică decât încercarea de a schimba totul dintr-o data, notează Parade.

Neurologul Dr. Shae Datta, MD, care este co-director al NYU Langone’s Concussion Center, spune că există un aliment pentru sănătatea creierului pe care l-ar recomanda mai mult decât oricare altul: nucile.

De ce sunt nucile atât de bune pentru sănătatea creierului?

„Nucile oferă de două ori mai mulți antioxidanți în comparație cu alte nuci„, spune Dr. Datta cu privire la motivul pentru care acestea sunt alimentele ei preferate pentru creier.

De fapt, ea subliniază că au chiar forma creierului. Dr. Datta spune că, pe lângă faptul că sunt bogate în antioxidanți, nucile sunt o sursă excelentă de acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras omega-3 de origine vegetală.

Dr. Datta spune că atât antioxidanții, cât și acizii grași omega-3 ALA sunt legați de contracararea inflamației și a stresului oxidativ, ceea ce, la rândul său, ajută la prevenirea declinului cognitiv. Dieteticianul Julie Andrews spune, de asemenea, că nucile sunt benefice pentru sănătatea creierului din acest motiv.

„Nucile sunt bogate în vitamina E, vitaminele din complexul B și omega 3, toate acestea fiind, conform studiilor, bune pentru sănătatea creierului nostru datorită funcțiilor metabolice și proprietăților antioxidante și antiinflamatorii”, spune ea.

Cât de des ar trebui să mâncăm nuci pentru a susține cu adevărat creierul?

Andrews spune că dieta MIND (care se bazează parțial pe dieta mediteraneană și a fost creată special pentru a preveni sau încetini declinul cognitiv), cere să se mănânce cinci porții de nuci pe săptămână.

„Nucile sunt deosebit de benefice datorită conținutului lor de omega-3 și antioxidanți, ceea ce le face una dintre cele mai bune alegeri pentru care să optați”, spune ea.

„Le puteți arunca pe iaurt sau pe un parfait de fructe pentru un impuls ușor de nutriție”, spune ea. Andrews adaugă că făina de nuci poate fi folosită ca bază pentru produse de patiserie, cum ar fi prăjituri, brioșe și pâine.

Ce se întâmplă dacă sunt alergic la nuci?

Oricât de benefice ar fi nucile pentru sănătatea creierului, nu tuturor le plac, iar unele persoane sunt alergice. Dacă acesta este cazul tău, nu-ți face griji; există o mulțime de alte alimente sănătoase pentru creier pe care te poți concentra în schimb, cum ar fi semințele și fructele de pădure.

Andrews spune că este important să mănânci o gamă largă de alimente bogate în nutrienți.

„Cheia este să includeți o gamă largă de alimente bogate în nutrienți, cu accent pe cele care conțin vitamina E, vitaminele B, omega-3 și flavonoide”, spune Andrews.

Dacă nu sunteți familiarizați cu flavonoidele, Andrews explică faptul că acestea sunt un compus natural de substanțe fitochimice găsite în alimentele vegetale care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Aceasta include fructe de pădure, ceaiuri, cacao, soia, leguminoase, unele fructe, legume și ierburi.

Trebuie repetat faptul că nu există o modalitate sigură de a preveni demența. Dar puteți lua măsuri proactive pentru a vă susține sănătatea creierului prin ceea ce mâncați în fiecare zi.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel