Sari la conținut

Neurolog: Aceste medicamente cresc riscul de demență cu 33%

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un nou studiu avertizează că un tip de medicament pentru o afecțiune de care suferă aproape una din cinci persoane ar putea duce la demență. Această boală include un grup de simptome asociate cu declinul cognitiv continuu.

„Utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu reflux acid poate crește riscul de a dezvolta demență cu 33%. Echipa de studiu a descoperit că persoanele care au luat inhibitori ai pompei de protoni (IPP) timp de patru ani și jumătate sau mai mult au avut mai multe șanse de a dezvolta afecțiuni debilitante”, a declarat doctorul neurolog rus Alexandra Alekhine, comentând studiul.

Aceste medicamente sunt folosite pentru a trata refluxul de acid, care apare atunci când acidul din stomac ajunge înapoi în esofag, de obicei după ce a mâncat sau a stat întins. IPP reduc acest acid acționând asupra enzimelor din mucoasa stomacului care îl produc.

Medicamente care cresc riscul de demență

„Inhibitorii pompei de protoni sunt un instrument util pentru a ajuta la controlul refluxului acid, dar utilizarea pe termen lung a fost legată de un risc mai mare de accident vascular cerebral, fracturi osoase și boli cronice de rinichi în studiile anterioare. Unii oameni iau aceste medicamente în mod regulat, așa că am testat dacă sunt asociate cu un risc crescut de demență. Deși nu am găsit o asociere cu utilizarea pe termen scurt, am găsit un risc mai mare de boli cognitive asociate cu utilizarea pe termen lung a acestor medicamente”, spune medicul.

Echipa de cercetare a analizat date de la peste 5.700 de persoane cu vârsta de 45 de ani și peste care nu aveau boala la începutul studiului. Examinând medicamentele pe care le-au luat în timpul vizitelor de studiu și în timpul apelurilor telefonice anuale, cercetătorii au descoperit că 1.490 de persoane luau medicamente pentru refluxul acid.

Participanții au fost apoi împărțiți în patru grupuri în funcție de dacă și pentru cât timp au luat medicamentele în cauză. Dintre cei 497 de persoane care au luat medicamentele timp de mai mult de 4,4 ani, 58 au dezvoltat tulburarea cognitivă în cauză. După ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul, rasa și problemele de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, cercetătorii au estimat că persoanele care au luat medicamente pentru refluxul acid timp de mai mult de 4,4 ani au avut un risc cu 33% mai mare.

Cu toate acestea, echipa de cercetare nu a găsit un risc mai mare de boli cognitive la persoanele care au folosit medicamentul mai puțin de 4,4 ani. Oamenii de știință spun, de asemenea, că studiul nu dovedește că medicamentele cu reflux acid provoacă demență – arată doar legătura.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel