Sari la conținut

Neurolog: Acestea sunt cele 5 semne de alarmă ale unui accident vascular cerebral

Semn AVC
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Semn AVC silențios

Conform neurologului María del Mar Freijo, 25% dintre persoanele de peste 25 de ani vor suferi un accident vascular cerebral (AVC) pe parcursul vieții. În Spania, peste 100.000 de oameni suferă anual de un AVC, iar jumătate dintre aceștia pot rămâne cu consecințe invalidante.

Coordonatorul Grupului de Studiu a Bolilor Cerebrovasculare (GEECV) al Societății Spaniole de Neurologie (SEN) subliniază importanța cunoașterii semnelor unui AVC, mai ales că 90% dintre cazuri pot fi prevenite.

Simptome ale unui accident vascular cerebral

1. Durerea de cap intensă

Primul semn al unui AVC poate fi o durere de cap severă, care adesea trece neobservată sau este confundată cu o migrenă. Aceasta poate fi însoțită de alte simptome mai grave.

2. Pierderea bruscă a forței

Un alt simptom frecvent este pierderea bruscă a forței, care poate afecta un braț, un picior sau chiar jumătate din corp. Acest simptom variază în funcție de zona creierului afectată de AVC.

3. Probleme de vorbire și modificări ale feței

Un AVC poate provoca dificultăți în vorbire, cunoscute sub numele de afazie, și poate duce la asimetrie facială, cum ar fi coborârea unuia dintre colțurile gurii. Persoana afectată poate avea dificultăți în articularea cuvintelor sau în găsirea cuvintelor potrivite (afazia lui Broca), sau poate vorbi fluent, dar fără sens.

4. Pierderea sensibilității

Pierderea sensibilității este un simptom dificil de recunoscut și poate fi descrisă ca o amorțeală sau furnicătură. Aceasta poate afecta un braț, un picior, jumătate din față sau jumătate din corp. În cazul unui AVC, pierderea sensibilității este rapidă și bruscă, afectând de obicei jumătate din corp.

5. Pierderea vederii

Pierderea vederii la unul sau ambii ochi poate indica un AVC. Aceasta poate fi temporară, fenomen cunoscut sub numele de amaurosis fugax, și poate avea originea în nervul optic sau în creier. La fel ca în cazul pierderii sensibilității, pierderea vederii în timpul unui AVC este bruscă și rapidă

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel