Sari la conținut

Neurolog celebru: Folosesc trei exerciții care durează doar câteva minute pentru a-mi reseta sistemul nervos

pofta de alimente sarate cand eti stresat
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Stresul și pofta de a manca ceva sărat

În situații stresante, creierul nostru se poate transforma în cel mai mare dușman al nostru, ceea ce ne face să avem gânduri anxioase sau palpitații ale inimii.

Anxietatea intensă activează sistemul nervos simpatic, o rețea de nervi care declanșează răspunsul „luptă sau fugă” la pericolul perceput. Dar, în loc să ne protejeze, uneori este incomod – de exemplu, dacă ești la un interviu de angajare și încerci să impresionezi un potențial viitor angajator.

Din fericire, ai mai multă putere asupra acestui lucru decât ai putea crede.

”Ca neurolog, folosesc trei exerciții care durează doar câteva minute pentru a-mi reseta sistemul nervos și pentru a mă simți din nou calm”, spune Dr. Tara Swart Bieber, specialist în neuroștiință, medic și lector superior la MIT Sloan, scrie CNBC.

Oftatul conștient

Trebuie să stai confortabil, iar atunci când observi simptome cheie de stres, cum ar fi respirația superficială, umerii încordați sau creșterea ritmului cardiac, inspiri adânc și lung prin nas timp de cinci secunde și țineți apăsat. Urmează apoi o altă inspirație rapidă timp de o secundă și îți ții respirația timp de trei secunde. Scoți aerul lentă pe gură timp de șase secunde.

Repetați ciclul de trei ori.

Expirațiile lungi provoacă o ușoară creștere a presiunii asupra receptorilor din inimă, semnalând creierului să încetinească ritmul cardiac.

Semi-salamandra

Aceasta poziție se numește semi-salamandra deoarece ochii tăi se mișcă în timp ce capul tău este ținut nemișcat, similar comportamentului unei salamandre.

Stați într-o poziție confortabilă, cu capul îndreptat în față. Mutați-vă ochii spre dreapta fără să vă întoarceți capul. Înclinați capul spre umărul drept și țineți apăsat timp de 30 până la 60 de secunde.

Lăsați-vă capul să revină în poziția sa neutră și mutați-vă ochii pentru a privi din nou înainte.

Repetați aceiași pași pe cealaltă parte.

Semi-salamandra stimulează nervii vagi – un sistem care controlează ritmul cardiac – și declanșează un răspuns de relaxare în corpul nostru.

Salamandra

Acesta este mai greu de făcut dacă ești la birou, dar este un exercițiu grozav pe termen lung de încercat acasă.

Îngenuncheați în patru picioare, cu capul în jos. Privește la stânga fără să întorci capul.

Înclinați-vă capul spre stânga. Lasă-ți coloana stângă să se răsucească cu capul înclinat spre stânga.

Țineți apăsat timp de 30 până la 60 de secunde.

Aduceți capul și coloana vertebrală în centru pentru a vă îndrepta.

Repetați aceiași pași pe cealaltă parte.

Deși anxietatea poate fi înfricoșătoare, înțelegerea modului în care corpul și creierul nostru reacționează în acele momente poate elimina o parte din presiune și ne poate ajuta să preluăm controlul asupra sistemului nostru nervos.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel