Sari la conținut

Neurolog: Cu toții adorăm aceste alimente, dar duc la depresie și pierderea memoriei

alimente ce accelerează pierderea memoriei
Sursă foto: Neuro science news
Una dintre cele mai frecvente boli psihice: demența

Alimente care duc la depresie și pierderea memoriei. Unele alimente preferatede mulți dintre noi au un efect negativ asupra stării de spirit, duc la depresie și deteriorarea funcției cognitive, în special a memoriei, potrivit neurologilor.

Dr. Vyacheslav Pavlov, neurolog, spune, referindu-se la rezultatele unui studiu, că produsele alimentare cu carbohidrați rafinați sunt extrem de periculoase pentru organism. Exemple dintre acestea includ cereale pentru micul dejun, paste, produse de patiserie, aluat pentru pizza, deserturi dulci, pâine albă etc.

Efecte dăunătoare a carbohidraților rafinați asupra creierului

O echipă de cercetători a examinat relația dintre aportul de carbohidrați rafinați și performanța cognitivă într-un grup de 95 de adulți tineri sănătoși cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. Din 95 de participanți, 48 erau femei și 47 bărbați.

Citeste si:

„Consumul de produse realizate din carbohidrați rafinați afectează negativ funcția cognitivă la ambele sexe. Consumul de alimente care au adesea un indice glicemic ridicat este asociat cu o funcție redusă a creierului”, spune neurologul.

Începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea, a existat o schimbare masivă a dietei în lumea occidentală, cu o creștere dramatică a consumului de carbohidrați rafinați, ducând la o serie de efecte dăunătoare asupra sănătății. Produsele alimentare procesate au fost dezvoltate odată cu apariția alimentelor foarte procesate și rafinate. Carbohidrații sunt principala sursă de combustibil pentru creier. Ele sunt descompuse în glucoză, care susține funcția cognitivă generală. Cu toate acestea, nu toți carbohidrații sunt creați la fel.

alimente care duc la depresie

„Carbohidrații rafinați, pe de altă parte, sunt considerați calorii „goale”, deoarece procesul de procesare îi elimină aproape toate fibrele, vitaminele și mineralele”, explică el expertul.

Carbohidrații rafinați afectează nu numai funcția cognitivă, ci și sănătatea mintală. Echipa a examinat cu atenție datele a peste 70.000 de femei aflate în postmenopauză. Datele au inclus nivelul de depresie, tipul de carbohidrați consumați și IG al alimentelor consumate de participanți. În studiu, ei au observat că aportul de carbohidrați a crescut nivelul zahărului din sânge în grade diferite, în funcție de tipul de alimente consumate.

Cu cât carbohidrații sunt mai rafinați, cu atât scorul său este mai mare pe scala GI, care variază de la zero la 100. Cercetătorii au descoperit că scorurile IG progresiv mai mari rezultate din consumul de zaharuri adăugate și cereale rafinate au fost asociate cu un risc crescut de depresie la femeile aflate în postmenopauză.

„Mâncarele rafinate precum pâinea albă, orezul alb și sucurile declanșează un răspuns hormonal în organism care scade nivelul zahărului din sânge. Acest răspuns poate provoca sau agrava, de asemenea, schimbări de dispoziție, oboseală și alte simptome de depresie”, spune neurologul.

Obezitatea moderată cauzată de o dietă bogată în carbohidrați rafinați poate contribui la dezvoltarea anxietății și a comportamentului depresiv după stres, mai explică specialistul, potrivit Actualno.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.