vineri, iunie 2, 2023

Când ne gândim la îmbunătățirea sănătății creierului nostru, ne gândim adesea la activități care stimulează mintea, cum ar fi cuvinte încrucișate, Sudoku sau Wordle. Dar pentru o minte ascuțită există mult mai mult decât jocurile creierului: obiceiurile de zi cu zi joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea creierului, începând cu dieta ta.

Deși ocazional să te răsfăți cu anumite alimente care nu sunt grozave pentru creierul tău este în regulă, există alimente și băuturi populare (și desigur delicioase) pe care oamenii care sunt specializați în sănătatea creierului – cum ar fi neurologii și oamenii de știință – fac tot posibilul să le evite. Iată șapte dintre ele.

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

Pudră de proteine

Aveți obiceiul de a adăuga o linguriță de pudră de proteine la smoothie-ul tău zilnic? Poate doriți să vă opriți sau, cel puțin, să verificați ingredientele. În timp ce pudra proteică este adesea comercializată ca o opțiune sănătoasă, cu conținut scăzut de calorii pentru persoanele care încearcă să slăbească sau să își mențină greutatea, multe dintre ele sunt pline cu îndulcitori artificiali, conform neurologului Friederike Fabritius.

„Acei aditivi fac ravagii în microbiomul tău gastro-intestinal”, a spus Fabritius. „Un microbiom intern sănătos și robust este atât de important pentru o sănătate excelentă a creierului, deoarece majoritatea neurotransmițătorilor noștri sunt produși în intestin.”

Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...

Sucuri accidulate

Neurologul Dr. Shaheen Lakhan spune că băutura ta favorită cu accid este pur și simplu dăunătoare pentru creierul tău. „Sucul accidulat este unul dintre cele mai proaste alimente pentru sănătatea creierului datorită concentrației mari de zaharuri simple, care dăunează vaselor de sânge care alimentează creierul”, a explicat medicul.

„De-a lungul timpului, acest lucru înfometează creierul chiar de combustibilii de care are nevoie pentru a funcționa, ceea ce duce la demență prematură și accidente vasculare cerebrale. În mod acut, zahărul provoacă, de asemenea, inflamație a creierului, iritabilitate, dispoziție proastă și tulburări de somn.”

Te-ar mai interesa: Exerciții simple care cresc toleranța la durere. R...

În plus, pot provoca, de asemenea, o stare de dependență cu pofte și sevraj – iar sucull dietetic nu este mai bun. „Chiar și dieta sau versiunile zero ale sucurilor au efecte negative, deoarece aditivii fără calorii stresează creierul și îl păcălesc să consume mai multe calorii și să aibă poftă de zahăr adevărat”, a spus el.

Margarină

Dr. Shae Datta, neurolog și co-director al Centrului de Concussione Langone NYU, a spus că evită pe cât posibil margarina, deoarece conține grăsimi trans. (Deși trebuie remarcat faptul că există alternative pentru unt fără grăsimi trans, așa că aruncați o privire atentă la lista de ingrediente.)

Te-ar mai interesa: 8 afecțiuni psihiatrice neobișnuite de care probab...

„Auzim adesea că grăsimile trans nu sunt bune pentru inima și vasele de sânge. Același lucru este valabil și pentru vasele creierului”, a spus ea. „Un studiu din revista Neurology a constatat că adulții în vârstă care aveau cele mai ridicate niveluri de acid elaidic (un tip comun de grăsimi trans) în sânge au avut mai multe șanse de a dezvolta demență. Mai bine să rămânem la ulei de măsline și unt adevărat.”

Te-ar mai interesa: Simptome care apar în toate tipurile de cancer și ...

Cafea decafeinizată

Dacă sunteți un fan cafea decofeinizată, Sean Callan, medic în neuroștiință și CEO al Ellipse Analytics, vă recomandă să săriți peste această băutură, dacă nu sunteți sigur că procesul de decofeinizare conține solvenți.

„Solvenții, substanțele chimice folosite pentru a îndepărta cofeina din cafea, sunt în general toxici pentru oameni”, a spus el. „Multe sunt legate de risc crescut de cancer sau de vătămare neurologică, în special în doze mari sau repetate. În plus, se știe că solvenți precum clorura de metilen (un solvent utilizat în mod obișnuit în procesul de decofeinizare) traversează placenta, ceea ce înseamnă că femeile însărcinate riscă să-și expună copilul nenăscut la solvent.”

Cartofi prăjiți

Iată o altă dezamăgire: cartofii prăjiți sunt unul dintre principalele alimente pe care le evită neurologul Dr. Pedram Navab. „O dietă care încorporează alimente grase precum cartofii prăjiți poate deteriora vasele de sânge care alimentează creierul, provocând tulburări cognitive”, a spus el. „Reduce integritatea barierei hematoencefalice (BBB) și duce la deteriorarea neuronală a hipocampului, o parte a creierului care este esențială pentru învățare și memorie.”

În concluzie, consumați alimentele și băuturile preferate care pot afecta sănătatea creierului cu moderație și, atunci când este posibil, optați pentru o versiune mai sănătoasă a acestora.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private